Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare, la Bucureşti; a fost subliniată utilitatea cooperării în domeniu

[] []

16 mai 2019 / 17:51
Salveaza PDF Comentarii

Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE a avut loc, miercuri şi joi, la Bucureşti, în contextul exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES, lucrările reuniunii desfăşurate la Bucureşti, la sediul Băncii Naţionale a României, au fost deschise de secretarul general al MAE, Laura Elena Chiorean, şi de directorul general al Departamentului Consular. Ambii oficiali au subliniat utilitatea cooperării consulare a statelor membre, în special în zonele de risc.

Tema principală a reuniunii a fost gestionarea situaţiilor de criză consulară şi cooperarea între statele membre în vederea asistenţei consulare pentru cetăţenii Uniunii Europene aflaţi în state terţe, respectiv mecanismele de burden-sharing menite să faciliteze accesul acestora la asistenţă şi protecţie consulară, inclusiv în zone în care ţările lor nu sunt reprezentate la nivel diplomatic şi consular, dar şi posibilităţile de sprijin reciproc cu state care au viziuni similare, în special în zone geografice greu accesibile, precizează MAE. De altfel, subiectele de discuţie sunt prezente constant pe agenda de dezbateri a Grupului de lucru privind afacerile consulare (COCON) al Consiliului Uniunii Europene.

O altă temă centrală a discuţiilor, arată sursa citată, s-a axat pe uniformizarea instrumentelor şi a platformelor de lucru care să asigure, la nivel consular, o cooperare extinsă în managementul situaţiilor de criză consulară, între statele membre. Alături de delegaţiile statelor membre au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Serviciului European de Acţiune Externă, precum şi oficiali ai Statelor Unite ale Americii şi Canadei. 


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27