Urmărește emisiunea live


Reprezentanții din imobiliare iau un calcul un singur scenariu: Prețurile apartamentelor pot doar să crească

foto pexels
foto pexels

Prețurile apartamentelor din București nu au scăzut, ci au stagnat în ultimele luni. Reprezentanții din imobiliare văd o singură variantă de viitor. 

Prețurile apartamentelor din București se pare că au crescut în trimestrul al doilea al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 10-22%, arată un raport imobiliare.ro. 

Analiza este făcută împreună cu Premier Estate Management în baza a 7.831 de anunțuri postate pe site-ul citat. 

Prețurile apartamentelor ieftine... nu mai sunt chiar atât de accesibile. Creșteri și cu 35%

Cea mai mare creștere au înregistrat-o, conform sursei citate, apartamentele mass-market, adică acel segment de locuințe accesibile. Prețul unui astfel de apartament a înregistrat o creștere medie de 22%. Prețurile pe metru pătrat au ajuns să fie cuprinse între 1.250 și 1.600 de euro. ”Comparativ cu primul trimestru al acestui an, s-au observat mici corecții pe anumite zone, în medie observându-se totuși o creștere de 5% a prețurilor solicitate” arată sursa citată. 

În zonele Militari, Drumul Taberei, Apusului, respectiv Sectorul 6 al Capitalei, creșterea este una și mai mare, ridicându-se până la 35%, de la un an la altul (între 13% și 35%). 

Zonele analizate pe acest segment (mass-market) includ Apusului, Berceni, Crângași, Drumul Taberei, Păcii, Pantelimon, Theodor Pallady și Titan. 

În cazul segmentului mediu, acolo unde prețurile sunt între 1.650 și 2.150 de euro/mp util, creșterea în trimestrul doi al anului 2022, comparativ cu trimestrul doi al anului 2021 este cu 10%. De la începutul anului, pe acest segment, piața a stagnat.  Zonele analizate pe acest segment includ Iancului, Mihai Bravu, Eroii Revoluției, Dristor și Bucureștii Noi. 

Creșterea este cu 20% pe segmentul mediu-superior, unde prețul pe metru pătrat util este între 2.200 și 2.500 de euro. Și pe acest segment, s-a înregistrat o stagnare a prețului în 2022. Zonele analizate pe acest segment includ Timpuri Noi, Parcul Carol, Băneasa și Tineretului. 

Situația este asemănătoare și-n segmentul premium în ceea ce privește stagnarea în 2022, dar creșterea față T2 2022 - 2021, este cu 10%. În acest segment prețurile pe metru pătrat util pleacă de la 2.500 de euro și ajung la 2.700 de euro. Zonele analizate pe acest segment includ Aviației, Dacia, Dorobanți, Eminescu, Floreasca, Universitate și Victoriei. 

În ceea ce privește segmentul de lux, cu prețurile care se ridică la peste 2.900 de euro/mp util, creșterea față de anul este cu 20%, iar în perioada aprilie - iunie prețurile au stagnat în comparație cu primele luni ale anului 2022. Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Herăstrău, Kiseleff, Nordului și Romană. 

Un singur scenariu: prețurile pot doar să crească

”Contrar așteptărilor, prețurile pentru apartamentele noi nu sunt în scădere, ci în staționare, comparând evoluția T2 2022 față de T1 2022. Punem acest fapt atât pe seama costurilor de construcție a căror evoluție încă nu s-a stabilizat, cât și a creșterii nivelului de trai pentru mare parte a populației. În ceea ce privește următorul trimestru ne așteptăm la ajustări pentru proiectele localizate în zone mai puțin accesibile”, explică Andreea Comșa (Premier Estate Management). 

”Piața rezidențială este în căutarea unui echilibru și e nevoie de timp pentru ca piața să accepte noua paradigmă în care se află – prețuri mai mari, costul finanțării în creștere pe fondul unei inflații ridicate. Chiar dacă anumite corecții sunt inerente pe termen scurt, în special pe segmentul mass-market, România se află în continuare printre țările cu cele mai accesibile locuințe raportat la puterea de cumpărare. Pe termen mediu și lung, există un singur scenariu posibil - prețurile apartamentelor din marile orașe ale României pot doar să crească”, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel