Reorganizare ANAF. FSAF "Solidaritatea", mesaj pentru Cîțu. "Atragem atenția!"

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Federatia Sindicatelor din Administratia Fiscala “Solidaritatea” a transmis un mesaj, referitor la proiectul de reorganizare a ANAF, după ce Florin Cîțu a decis tăierea a 2.000 de posturi din cadrul instituției. Ce i se recomandă ministrului de Finanțe.

"Proaspăt lansat în lupta cu evaziunea fiscală din România, ministrul finanțelor publice – dl. Florin CÎȚU, pentru o mai bună colectare a taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, a decis tăierea unui număr de 2000 de posturi din cadrul A.N.A.F.

Tăierea posturilor din A.N.A.F se vrea a fi realizată sub pretextul informatizarii și modernizării acestei instituții. Paradoxal, "informatizarea" A.N.A.F. începe cu reducerea de posturi, aspect similar cu anul 2013, când sub același pretext, modernizarea A.N.A.F. și desființarea Gărzii Financiare, un număr semnificativ de inspectori fiscali cu vechime si experienta, au fost eliminați din sistem. Locurile astfel vacantate prin reorganizarea A.N.A.F, nu au fost de un real folos în modernizarea instituției, chiar contar, locurile vacante au fost ocupate în anii urmatori prin transfer de la alte instituții (funcționari publici fara experința in sistemul fiscal)", a transmis FSAF "Solidaritatea".

"Atragem atenția"

"Atragem atenția tuturor factorilor de decizie, că actuala intenție a guvernanților de reorganizare a A.N.A.F. prin reducerea de posturi, crează o stare generală de nemulțumire a personalului din sistem, acutizată în timp de această permanentă reorganizare a ANAF, subiect preluat de către fiecare partid politic ajuns la guvernare. Aceasta stare generală de nemulțumire și stres in randurile salariaților are un efect contrar celui urmarit de către guvern, și anume un efect negativ în colectarea veniturilor bugetare.

Totodata, trebuie menționat că în sistemul instituțional al finanțelor publice exista o lipsă acută de personal, care generează o suprasolicitare a personalului și o încărcare în exces a sarcinilor de serviciu, care implicit duc la scăderea randamentului instituțional si la producerea unor efecte nocive asupra stării de sănătate a colegilor noștri", a mai transmis FSAF "Solidaritatea".

Recomandare pentru Cîțu

"Pentru a combate în mod eficient evaziunea fiscală, pe langă informatizarea instituției și implementarea unui nou sistem de analiza de risc, este necesară și o depolitizare a acestei agenții de administrare fiscală, precum și crearea unui climat stabil în randurile personalului angrenat în colectarea veniturilor bugetare si combaterea fenomenului de evaziune fiscală.

F.S.A.F. Solidaritatea recomandă ministrului finanțelor publice – dl. Florin Cîțu, finalizarea procesului de informatizare al instituției publice în cauză, iar ulterior, in baza unei analize aprofundate si cu consultarea partenerilor sociali, corelarea activităților digitalizate cu numărul optim de personal", a transmis FSAF "Solidaritatea".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel