Renault Avtovaz. Un miliard de euro pentru fabrica unde se fabrică Dacia, Lada și Datsun

fabrica dacia
fabrica dacia

 Renault şi alţi acţionari ai Avtovaz au injectat peste un miliard de euro în cel mai mare producător auto din Rusia, pentru a întări situaţia financiară şi a profita de redresarea pieţei auto ruse transmit Reuters şi AFP. La fabrica din Togliatii se produc modele Dacia, Datsun și Lada. 

Operaţiunea, care a implicat în mare măsură conversia datoriei în acţiuni, a totalizat 107 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro), a anunţat miercuri corporaţia rusă de stat Rostec, care este acţionar al Avtovaz, alături de alianţa Renault-Nissan. În urma conversiei, cota alianţei Renault-Nissan în societatea mixtă cu Rostec a urcat la 61,1%, în timp ce participaţia societăţii mixte în Avtovaz a ajuns la 83,5%. 

"Este una din cele mai mari tranzacţii din istoria industriei auto ruse. De fapt, peste 100 de miliarde de ruble au fost investite în dezvoltarea facilităţilor de producţie şi a brandului Lada", a afirmat şeful Rostec, Sergei Chemezov. 

Injecţia de numerar face parte din planul prezentat în 2016 de reparare a dificultăţilor financiare cu care se confrunta Avtovaz, aflat aproape de faliment, în urma declinului vânzărilor. 

Modele Dacia și Datsun 

Acum piaţa rusă s-a redresat iar la fabrica companiei din Togliatti sunt produse modelele Dacia şi Datsun ale alianţei Renault-Nissan, pe lângă propriile modele Lada ale Avtovaz. 

Avtovaz şi-a redus semnificativ pierderile anuale, datorită scăderii costurilor, a lansării de noi modele şi a redresării pieţei auto ruse. 

În 2017, pierderile nete ale Avtovaz s-au atenuat la 9,7 miliarde de ruble (171,3 milioane de dolari) de la 44,8 miliarde de ruble în 2016. Costurile de restructurare s-au ridicat la 2,2 miliarde de ruble, cheltuielile cu dobânzile la 7,3 miliarde de ruble. 

Avtovaz a fost afectată în ultimii ani de declinul pieţei auto ruse, şi a încercat să contracareze aceste evoluţii prin scăderea costurilor şi lansarea de noi modele. 

Eforturile companiei au fost sprijinite de faptul că în 2017 vânzările auto în Rusia au crescut cu 11,9%, la 1,59 milioane de unităţi, după patru ani de declin consecutiv. 

Veniturile Avtovaz au urcat cu 22% anul trecut, la 225,6 miliarde de ruble, vânzările modelului Lada înregistrând un avans de 17%. 

Compania vrea să majoreze vânzările Lada în Rusia cu cel puţin 10% în acest an, în linie cu evoluţia pieţei, a afirmat recent preşedintele Avtovaz, Nicolas Maure. 

Maure, care lucrează de 18 ani pentru Renault, a fost numit în 2016 director general, înlocuindu-l pe Bo Andersson, victimă a recesiunii din Rusia, care a afectat vânzările auto, şi a fost criticat de acţionarii ruşi ai Avtovaz pentru concedierea muncitorilor. Până în 2016, Maure a fost directorul general al Groupe Renault România şi director general al Automobile Dacia, având astfel experienţa de a lucra într-un fost stat comunist şi de a trata cu sindicatele. 

Din ianuarie, Renault l-a numit pe Maure şeful regiunii Eurasia, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel