Remus Cernea, revoltat de ce a văzut la discursul lui Klaus Iohannis de la Târgoviște

Deputatul Remus Cernea reacționează după discursul susținut, luni, de președintele Klaus Iohannis, la Târgoviște, cu ocazia deschiderii noului an școlar. Parlamentarul se declară dezamăgit că șeful statului a acceptat să-și transmită mesajul avându-l alături pe Arhiepiscopul ortodox Nifon al Târgoviștei, susținând că "o astfel de scenă nu poate fi întâlnită în nici o democrație veritabilă".

 

Potrivit deputatului Remus Cernea, mesajul transmis de către președintele Iohannis prin alăturarea imaginii sale de un reprezentant al cultului majoritar este că "școala și statul român se află sub tutela ori influența Bisericii Ortodoxe Române".

În plus, politicianul consideră că acest lucru contravine Art. 9 din legea cultelor și precizează ce așteptări are pe viitor de la președintele Klaus Iohannis.

Pe lângă faptul că Remus Cernea îi cere lui Klaus Iohannis să respecte principiul separării dintre stat și biserică, deputatul își exprimă și speranța ca, pe viitor, președintele să pună mai presus interesul superior al copilului, nu dorința bisericii de dominație și acaparare a sistemului educațional din România.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la ceremonia de deschidere a anului școlar de la Colegiul "Ion Ghica" din Târgoviște, unde şi-a exprimat dorinţa de a relansa "educația, ca temă de dezbatere națională". 

Klaus Iohannis, mesaj pentru milioane de români


Iată postarea integrală a deputatului Remus Cernea pe pagina sa de socializare:

Îi solicit președintelui Klaus Iohannis să respecte principiul separării dintre stat și biserică, inclusiv în sistemul educațional din România

"Astăzi, 14 septembrie, la Târgoviște, cu prilejul ceremoniei de început al noului an școlar, președintele a acceptat să țină un discurs avându-l alături pe Arhiepiscopul ortodox Nifon al Târgoviștei. O astfel de scenă nu poate fi întâlnită în nici o democrație veritabilă!
Ca susținător al alegerii domniei sale în alegerile de anul trecut îmi exprim dezamăgirea față de gestul Președintelui României de a încălca legea cultelor care prevede separarea dintre stat și biserică.

Mesajul transmis de către președinte prin alăturarea imaginii sale de un reprezentant al cultului majoritar este că școala și statul român se află sub tutela ori influența Bisericii Ortodoxe Române.
Or, acest lucru reprezintă o încălcare a Art. 9 din legea cultelor nr. 489 din 2006 care prevede că:
"(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.
(...)"

Îndoctrinarea religioasă a copiilor, prezența ostentativă a prelaților ortodocși în școli și ceremoniile religioase din instituțiile de învățământ public reprezintă factori care afectează spiritul pluralist pe care ar trebui să îl aibă educația, diversitatea societății românești, drepturile celor care au alte religii ori nu au nici una și formarea culturală și intelectuală a elevilor.
Faptul că încă din primii ani de școală li se predă copiilor 'povestea' creaționistă biblică, că sunt puși foarte des să se roage în clasă, că sunt amenințați la orele de religie cu violențe fizice în această lume ori în presupusa lume de apoi reprezintă un lucru deplorabil care adâncește tarele învățământului românesc și pune pietre de moară pe conștiințele fragile și ușor de manipulat și malformat ale acestora.

S-a vorbit foarte mult și au fost prezentate studii despre efectele nocive ale manualelor de religie și ale îndoctrinării religioase în școli și sper, ca pe viitor, președintele să pună mai presus interesul superior al copilului, nu dorința bisericii de dominație și acaparare a sistemului educațional din România.

Cu siguranță modernizarea unei societăți nu se poate face anexând școala și instituțiile statului intereselor și influenței bisericii.

Mă aștept ca președintele țării să fie garantul Constituției și a drepturilor tuturor cetățenilor indiferent de opțiunea lor față de religie și să respecte legislația în vigoare și să apere principiul separării dintre stat și biserică, esențial pentru orice democrație modernă.

Așa cum am făcut-o în nenumărate rânduri, indiferent cine a fost înaltul demnitar care a afectat grav principiul separării dintre stat și biserică, voi reacționa public și în continuare față de derapajele și abuzurile asupra valorilor statului secular".

Școala sufocă orașul. Soluție pentru comisia lui Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel