EXCLUSIV  Remus Borza, mesaj către Guvernul Tudose: ”Aviz amatorilor!”

Remus Borza transmite un mesaj despre cum băncile ar trebui să finanțeze economia și nu statul.

Iată textul prin care deputatul Remus Borza îi transmite un mesaj premierului Mihai Tudose:

”Toate companiile românești se plâng de lipsă de finanțare. După Revoluție, societățile românești au plecat la drum într-o aventură total necunoscută, economia de piață, cu un mare handicap: lipsă capitalului. Mai mult decât atât, le lipsea și cultură antreprenoriala sau de business.Din aceste motive, firmele românești nu au avut nicio șansa într-o luptă total inegală cu companiile străine.

Și-au dat obștescul sfârșit, una câte una. Statul, în loc să susțină și să protejeze capitalul românesc, a susținut paradoxal și discriminatoriu tot capitalul străin. În ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine. Nici băncile nu s-au înghesuit să finanțeze companiile. Șoldul creditelor date firmelor sau populației în perioadă 2010-2016, a crescut cu doar 3%, de la 209 la 216 miliarde lei. În schimb, au dezvoltat un apetit, din ce în ce mai mare, în a finanță statul. În aceeași perioadă, și-au mărit șoldul creditelor, cu 50%, de la 61 la 90 miliarde lei. Sigur că statul, după cum știm, este un prost administrator și a cheltuit banii preponderent pe salarii, pensii și ajutoare sociale, în loc să construiască drumuri, școli și spitale sau să-și retehnologizeze puținele companii pe care le mai are în portofoliu.

Băncile au preferat să nu-și asume niciun risc în economie, speculând foamea de bani din ce în ce mai mare a bugetului de stat. Că să-și finanțeze deficitele bugetare și de cont curent, statul și-a propus să împrumute doar anul acesta vreo 50 miliarde lei de pe piață internă și vreo 3 miliarde euro de pe piețele internaționale. Trebuie să înțelegem că împrumuturile costă. Cam vreo 2,5 miliarde euro anual. Dacă în ianuarie, randamentul la titlurile de stat era de 3,23%, acum a ajuns 3,80% și va trece de 4% până la sfârșitul anului.

În timp ce noi ne împrumutăm din ce în ce mai scump, Ungaria "antioccidentalului" Victor Orban a reușit performanță să lanseze în octombrie o emisiune de titluri de stat de 15 miliarde de forinți. Surpriză! A avut loc o suprasubscriere de 49 de miliarde de forinți, în condițiile în care statul dădea o dobandă negativă de -0,2%. Cu alte cuvinte, la scadență, finanțatorii pleacă acasă cu mai puțin bani decât au împrumutat. Deci iată cum o țara cu o populație și o suprafața reprezentând jumătate din populația și suprafața României și cu un PIB cu 60 miliarde euro mai mic decât al nostru, se bucură de o mult mai mare favorabilitate și încredere în rândul investitorilor și finanțatorilor străini. Aviz amatorilor, adică Tudose & Company”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel