EXCLUSIV  Refugiați Ucraina. Zaharescu, director ARPIM, arată BLOCAJELE din România: Nu am putut dona medicamente

Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)

Directorul ARPIM, Dan Zaharescu, a afirmat că au dorit să facă donații și-n medicamente, nu doar în bani, însă s-au lovit de piedici legislative. 

”Am văzut că firmele producătoare, companiile farma au continuat livrările și s-au adaptat, au crescut livrările în pandemie și iată acum în război continuă să trimită medicamente esențiale, chiar dacă există blocade, chiar dacă există sancțiuni, pacienții sunt pe primul loc. Au anunțat că fondurile obținute vor fi destinate ajutorării Ucrainei, dar nu se întrerupe aprovizionarea cu medicamente pentru pacienții din Rusia”, a deschis subiectul jurnalistul Val Vâlcu, gazda dezbaterii. 

”Fără discuții industria farmaceutică este solidară cu pacienții săi, în primul rând și acoperirea nevoilor pacienților săi este o prioritate absolută, oricare ar fi acești pacienți, dar pe de altă parte nu trebuie să ignorăm nevoia de solidaritate cu cei expuși în acest moment și vorbim de cei care unt răniți și care suferă în urma războiului din Ucraina. Aici, la nivelul asociației ne-am mobilizat, am făcut donații în bani.

Am dori să facem și donații în medicamente, dar în acest moment legislația ne pune niște piedici serioase din acest punct de vedere și suntem în discuții cu autoritățile guvernamentale pentru identificarea unor soluții pentru a putea să facem și donații de medicamente. Din păcate, donațiile de medicamente care s-au făcut până acum pentru Ucraina s-au făcut pe diverse canale care țin de țările adiacente, vecine Ucrainei, dar nu din România, ci din Polonia, Cehia și Slovacia”, a spus Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, în cadrul dezbaterii online ”Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID”. 

Refugiații ucraineni pot apela la serviciile spitalelor din România

La începutul lunii martie, ministrul Rafila afirma că refugiații ucraineni răniți pot beneficia de îngrijiri medicale în spitalele românești. 

"Beneficiază de toate serviciile medicale, ca şi cetăţenii români. Există o anumită diferenţiere. Fiindcă 90 de zile pot să stea pe teritoriul României ca turişti, beneficiază de toată gama de servicii medicale. Dacă între timp sau la sfârşitul acestui interval solicită statutul de refugiat, atunci intră în vigoare prevederile legate de refugiaţi. În principiu, ei beneficiază de toate categoriile de servicii medicale de care au nevoie. Nu se pune problema restricţiei la servicii medicale", a afirmat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel