Reforma educației: Baba propune înființarea unei facultăți maghiare la UMF Târgu Mureş

catalin-baba
catalin-baba

Amenințările UDMR de ieșire de la guvernare se pare că au avut efect. Ministrul Educației, Cătălin Baba,  a transmis rectorului UMF din Târgu Mureș, Constantin Cepoiu, că va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF. Baba a afirmat că în ședința de guvern de săptămâna viitoare va pune în discuție această problemă.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, miercuri, că întâlnirea de marţi seară între ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, secretarul de stat Kiraly Andras şi reprezentanţi din conducerea universităţii - rectorul Constantin Copotoiu, rectorul nou ales, Leonard Azamfirei, fostul preşedinte al Ligii Studenţilor Pavel Mihai, în prezent membru în Senatul UMF Târgu Mureş, prodecanul Facultăţii de Medicină Szabo Bela şi profesorul Szilagy Tibor, fost membru al Senatului UMF - a durat aproximativ şapte ore, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Copotoiu, în cadrul întâlnirii, desfăşurate cu uşile închise, s-a căzut de acord asupra mai multor probleme, între care definirea liniei de predare ca "formă de organizare a procesului didactic din facultăţi, care se desfăşoară în limba română, maghiară sau engleză".

Copotoiu a afirmat că reprezentanţii maghiari din universitate au fost de acord cu toate cele convenite, însă în finalul întâlnirii profesorul Szabo Bela a spus că solicită "un departament pur maghiar" la universitate, întrucât nu are nicio siguranţă asupra celor discutate.

Potrivit lui Copotoiu, ministrul Educaţiei le-a spus reprezentanţilor universităţii că rămâne ca ministerul să propună, marţea viitoare, prin hotărâre de guvern, înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, în timp ce reprezentanţii universităţii au spus că ei nu sunt de acord, iar dacă tot va decide Guvernul, să propună înfiinţarea unui program de studiu în limba maghiară, care să se supună legislaţiei privind calitatea în învăţământul superior, adică evaluării ARACIS.

Ca urmare, Baba va propune ori înfiinţarea unui program de studiu, ori a unei facultăţi maghiare la UMF Târgu Mureş, ambele trebuind să se supună legislaţiei privind calitatea în învăţământul superior, adică evaluării ARACIS, a arătat Copotoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel