Referendumuri în Constanța și Alba, odată cu parlamentarele. Vezi motivele

Referendumuri
Referendumuri

Pe lângă alegerile parlamentare, duminică vor avea loc mai multe referendumuri în județele Constanța și Alba. Locuitorii din patru localități dobrogene și 35 apusene vor fi consultați cu privire la modul în care vor evolua zonele lor din punct de vedere economic, informează pesurse.ro.

Astfel, locuitorii din Costineşti, Limanu şi Mangalia sunt chemaţi de autorităţile locale, în ziua alegerilor parlamentare, să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist din sudul litoralului. Cei din Apuseni (35 de localități) vor decide dacă mineritul va fi reluat în zonă. „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”, este întrebarea de la referendumul local la care vor răspunde 70.000 de români.

Populaţia din patru localităţi ale judeţului Constanţa este aşteptată la referendum, duminică, în trei dintre cazuri locuitorii fiind chemaţi să îşi exprime opinia cu privire la exploatarea gazelor de şist, iar în cel de-al patrulea caz tema este înfiinţarea unor noi localităţi.

Astfel, locuitorii din Costineşti, Limanu şi Mangalia sunt chemaţi de autorităţile locale, în ziua alegerilor parlamentare, să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist din sudul litoralului.

„Municipalitatea a decis organizarea acestui referendum întrucât populaţia este singura în măsură să decidă în privinţa oportunităţii extracţiei gazelor de şist în această zonă, cu toate implicaţiile ce derivă din aceste acţiuni. Referendumul va avea loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare pentru a reduce cheltuielile de organizare, dar fac apel la cetăţeni să iasă la vot pentru că este foarte important să ne spunem punctul de vedere noi, ca şi comunitate”, a declarat primarul din Mangalia, Cristian Radu.

El le-a cerut locuitorilor oraşului să fie atenţi la buletinul de vot, să citească bine întrebarea de la referendum şi să răspundă cu „DA” sau „NU”, în funcţie de opţiunea fiecăruia, la întrebarea: „Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?”.

Duminică sunt chemaţi la referendum şi locuitorii din comuna Mihail Kogălniceanu, care sunt consultaţi cu privire la înfiinţarea a două noi sate: Ceres şi Sibioara Nouă.

În Județul Alba va avea loc un referendum de o mai mare amploare - Astfel, locuitorii din 35 de localităţi vor vota atât pentru a-şi alege politicianul care să-i reprezinte în Parlament, dar şi pentru a spune dacă vor sau nu minerit în zonă. „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”, este întrebarea de la referendumul local la care vor răspunde 70.000 de români.

Edilii celor 35 de localităţi miniere în care se va organiza referendumul local spun că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să decidă mai repede dacă se vrea sau nu minerit în zonă. „Oamenii vor să iasă la vot, dar vor să fie şi ascultaţi de cei de la București . Nici nu mai ştim ce să facem. Se aşteaptă un răspuns de ani de zile. Aici nu sunt locuri de muncă. Economia este la pământ”, a explicat primarul localităţii Scărişoara, Marin Călin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel