Referendum. Demisie din USR pentru că vrea să voteze

Referendumul de revizuire a Constituției a devenit motivul unei demisii din Uniunea Salvați România.

Matei Dobrovie, deputat USR, are o opinie contrară majorității partidului din care face parte cu privire la referendumul pentru revizuirea Constituției, motiv pentru care a și anunțat că își dă demisia. În timp ce colegii săi încurajează boicotul, Dobrovie susține inițiativa.

 "Am votat PENTRU"

”Susțin inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie și demisionez din USR.

 Am votat PENTRU în Camera Deputaților și îndemn cetățenii României să iasă la vot pe 6–7 octombrie! Această inițiativă civică este un exercițiu democratic util, legitim și îmbucurător. Este pentru prima dată când cetățeni ai României strâng peste 3 milioane de semnături pentru a participa la o decizie. Voința lor nu trebuie și nu poate fi ignorată. Nu se pot interzice anumite referendumuri, doar pentru că nu ne plac. Democrația este puterea poporului care-și exercită suveranitatea. Ce rol mai au instrumentele democrației, dacă vocea poporului nu este ascultată?", susține deputatul.
 
"Este cea mai potrivită formă de conviețuire"

"Clarificarea definiției familiei în Constituție reprezintă o protecție superioară a unui fundament al societății românești, care este tot mai atacat în ultimii ani în țara noastră și nu numai. Deși familia se confruntă cu multe probleme – violența domestică, rata mare a divorțurilor, copii cu părinți plecați în străinătate –, totuși, ea este cea mai potrivită formă de conviețuire și mediul cel mai prielnic pentru creșterea și educarea copiilor.
Definirea căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie nu restrânge drepturile omului și nici nu este o inițiativă îndreptată împotriva cuiva, ci este eminamente o măsură pozitivă", consideră deputatul.

"Nu înseamnă că familiile monoparentale nu ar trebui apreciate și susținute"

"Interesul superior al copilului este să crească într-o familie iubitoare, având atât modele feminine, cât și masculine. Aceasta nu înseamnă că familiile monoparentale nu ar trebui apreciate și susținute, ci ele trebuie sprijinite chiar mai mult decât cele în care există doi părinți.

Încercările de a confisca și de a politiza referendumul și inițiativa cetățenească sunt regretabile. Dar afirmația că referendumul este „al lui Dragnea" este falsă. Comportamentul PSD-ului este ipocrit: în țară, pesediștii „apără familia tradițională", iar la Bruxelles, europarlamentarii social-democrați votează cele mai progresiste rapoarte anti-familie, așa cum o face grupul S&D. Acolo sunt progresiști radicali, în țară conservatori. Trebuie să se decidă!", a mai scris Matei Dobrovie.

"Nu putem interzice, demoniza sau boicota anumite referendumuri"

"USR s-a poziționat împotriva unui referendum și a unei inițiative cetățenești declarată constituțională și legală, deci împotriva democrației și a dreptului poporului de a alege. Democrația este puterea poporului care-și exercită suveranitatea prin diverse instrumente definite de Constituție și de legi. Unul dintre aceste instrumente este referendumul. Nu putem interzice, demoniza sau boicota anumite referendumuri doar pentru că nu suntem de acord cu ce solicită ele, iar apoi să lansăm propria inițiativă cetățenească. Este ipocrizie maximă! La fel, nu putem opta pentru referendumurile interne în cazul deciziilor importante, dar să le respingem pe cele externe. Adică noi, useriștii, avem dreptul la ele, dar populația României nu are dreptul să-și spună părerea?

După cum bine știți, în USR a avut loc un referendum intern pe tema inițiativei de modificare a Constituției, iar majoritatea membrilor USR a decis ca partidul să se opună modificării art. 48 al Constituției. Personal, am susținut nepoziționarea la referendumul intern, pentru ca USR să rămână o uniune. Cei care au votat USR la alegeri nu au făcut-o pentru că acesta se poziționase privind căsătoria ori familia. Mai mult, potrivit unui sondaj CURS din luna iulie, 70% din votanții USR se opun căsătoriei între persoanele de același sex. Cu toate acestea, Biroul Național a decis „boicotarea activă" a referendumului. Această decizie strategică nu a fost luată însă de forul competent, Comitetul Politic, care nu a fost convocat", consideră parlamentarul.

Susține că au ecistat atacuri în USR

"În USR există un grup creștin-democrat, care a fost supus unor atacuri permanente pentru valorile sale de către așa-zișii progresiști. Cei care se bat cu pumnul în piept că sunt toleranți față de minorități (inclusiv cele sexuale) s-au dovedit complet intoleranți cu noi, care eram o MINORITATE în partid. Din nou, o altă ipocrizie maximă: apărarea drepturilor minorităților în exterior și persecutarea lor în interior. În anii '50, celor care se opuneau comuniștilor li se puneau etichete de fascist, legionar, dușman al poporului. În prezent, cei care nu aderă la spiritul "progresist" al actualei conduceri USR și îndrăznesc să-și afirme valorile creștine sunt linșați pe grupul de comunicare internă al partidului și etichetați drept homofobi, pro-ruși, anti-europeni, fasciști, retrograzi. Dar nu suntem nici homofobi, nici pro-ruși, nici anti-europeni, nici fasciști, nici retrograzi. Eu am fost cel care a poziționat USR prin programul pe politică externă făcut în 2016 ca fiind cel mai pro-european din România. În toate poziţiile publice luate, am insistat pe necesitatea ca România să se plaseze clar alături de nucleul dur al UE, de Franţa şi Germania, şi să mizeze pe mai multă integrare, pe mai multă Europă", a mai scris Dobrovie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel