EXCLUSIV  Referendum 2009, moment uitat. Borza pune punctul pe "i"

Remus Borza
Remus Borza

Referendumul de revizuire a Constituției prin care se dorește înlocuirea cuvântul „soți” din art. 48 cu sintagma „un bărbat și o femeie” bate la ușă. Remus Borza, deputat independent, a făcut o serie de observații cheie, amintind și de referendumul din 2009.

„Pe 9 mai 2017, Parlamentul, cu o largă majoritate, a adoptat inițiativa cetățenească privind revizuirea alin. 1 al art. 48 din Constituție, în sensul în care familia se întemeiează pe căsătoria liber consfintiță dintre un bărbat și o femeie. În prezent, ne mai despart doar câteva zile de referendumul naţional pentru redefinirea familiei. A fost un drum lung, însă necesar, deoarece nu poți sfida și trece cu vederea un act de voință populară. Sunt 3 milioane de cetățeni care s-au exprimat pentru modificarea Constituției în ceea ce privește definirea familiei. Să nu uităm nici rolul important pe care Biserica îl are în societatea românească.

Trebuie să recunoaștem: România nu este încă pregătită pentru căsătoriile gay. Suntem o țară creștină și conservatoare. Asta nu înseamnă că discriminăm minoritățile sexuale, dar, până la urmă, familia, biologic vorbind, se poate fundamenta doar pe reuniunea dintre un bărbat și o femeie. Doar această comuniune are darul divin de a procrea", a spus Remus Borza, în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de joi de la DCNews.

Mișcarea partidelor

„PSD a anunţat că va face acţiuni de informare. ALDE, PNL şi UDMR îşi îndeamnă simpatizanţii să voteze potrivit conştiinţei. PMP cere un vot în favoare, în timp ce USR se opune referendumului. Boicotarea venită din partea oricui partid nu va aduce voturi partidului în cauză, din contră", a punctat deputatul.

Legea parteneriatului civil

„Pe de altă parte, încurajez PSD să vină cu o Lege a parteneriatului civil, în care să li se recunoască cuplurilor LGBT anumite drepturi, inclusiv dreptul de adopție, dreptul la patrimoniul comun", a spus Remus Borza în cadrul emisiunii de joi. În context, menționăm că duminică seară, Liviu Dragnea, prezent în platoul România TV, a anunțat că s-a decis, ca după referendumul privind redefinirea familiei, să se discute Legea parteneriatului civil, precizând că proiectul este gata. Fără a oferi mai multe detalii, a spus că discuțiile vor avea loc după referendum.

Referendumul din 2009

Deputatul Remus Borza consideră că este bine să apelem mai des la instrumentul democratic al referendumului, dar și să dăm finalitate unui astfel de demers. „Să nu uităm că la referendumul din 2009, la care au participat peste 9 milioane de români, s-a cerut Parlament unicameral cu maxim 300 de deputați. Susțin un Parlament unicameral. Sistemul bicameral este specific statelor federale ori, conform art. 1 din Constituție, România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Dacă în perioada de pre-aderare la UE se justifica sistemul bicameral, prin volumul mare de acte normative europene ce trebuiau asimilate în legislația internă, astăzi, o atare justificare nu mai subzistă. Într-un sistem bicameral nu înseamnă că adoptăm legi mai repede și mai bine. Dimpotrivă. Bicameralismul legislativ din România tergiversează și chiar blochează procesul legislativ. Nu mai pun la socotoală risipa de bani care finanțează aparatul de lucru supradimensionat al celor două Camere. Dacă tot vrem să dăm eficiență acestei instituții a referendumului, rezultatul lui trebuie de îndată formalizat în Constituție. Ori, la anul, se împlinesc deja zece ani de la referendumul din 2009, fără ca Parlamentul să modifice Constituția în sensul în care s-a exprimat poporului", a spus deputatul.

Acesta declară că teme precum tipul de republică, adoptarea monedei europene unice, unirea cu Republica Moldova ar putea face obiectul unor consultări populare. „În 30 de ani de republică semi-prezidențială, o veritabilă struţo-cămilă specifică țărilor africane, România a funcționat cu frâna trasă, într-un perpetuu război fratricid între palate. Câtă vreme puterea executivă este împărțită constituțional între premier și președinte, atât locatarul de la Cotroceni, cât și cel de pe Victoriei, va dori fiecare mai multă putere pentru el. Din această bicefalitate a puterii executive, au rezultat și s-au perpetuat, de-a lungul anilor, nenumărate conflicte, dispute, polemici și disfuncționalități. De câștigat, nu a câștigat nimeni, însă a pierdut țara. Dacă poporul se va pronunța că trebuie să dăm puteri sporite președintelui, nimeni nu va putea ulterior să-i limiteze prerogativele șefului statului", a declarat Remus Borza.

Video


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel