Reducerea TVA, impact în economie. Adrian Câciu: Bugetul nu se mai închide

Economistul Adrian Câciu a explicat implicaţiile economice ale reducerii TVA de la 19 la 16 la sută şi a anunţat că impactul este imens. 

"Impactul bugetar al reducerii cotei TVA la 16% pentru marea masă a bunurilor și serviciilor și reducerea TVA la alimente la 5% este imens. Peste 14 miliarde de lei anual, adică peste 2,9 miliarde euro, ceea ce înseamnă peste 1,2% din PIB.

Acest impact trebuia calculat atunci când inițiativa legislativă a fost promovată, că de aceea există expunere de motive.

Din această perspectivă, bugetul nu se mai închide, iar deficitul creşte (asta ne mai trebuie).", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook. 

"Reducerea TVA nu ajută la consolidare fiscală"

 

"Din perspectiva consumului, acest stimul fiscal conduce la o creștere a consumului, ceea ce apasă pe deficitul comercial.

Reducerea TVA nu are un efect pe termen mediu în reducerea preţurilor la raft, astfel că nici măcar acest lucru nu poate fi invocat ca și avantaj.

Pe de altă parte, reducerea TVA este o măsură cu caracter puternic pro-ciclic și nu ajută la consolidarea fiscală în context recesionist previzionat!", a mai scris economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel