Recuperare taxă auto/timbru de mediu. Guvernul, anunț către șoferi

taxa auto
taxa auto

Guvernul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă noi reglementări în sprijinul persoanelor îndreptăţite să li se restituie taxa de poluare, taxa pentru emisii poluante şi timbrul de mediu. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, prin actul normativ aprobat a fost completată OUG 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. 

"Astfel, printr-o OUG adoptată astăzi vor fi reglementate două noi situaţii specifice în operaţiunea de restituire a sumelor achitate către Fondul pentru Mediu şi vor fi reglementate unele prevederi legislative pentru a evita blocarea restituirii sau interpretări diferite ale prevederilor actuale de către personalul care are atribuţii să le aplice. Noile prevederi vin în sprijinul persoanelor îndreptăţite să li se restituie sumele achitate către Fondul pentru Mediu, dar care se află în imposibilitatea de a anexa dovada plăţii acestora, în copie sau original. În cazul în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plăţii, ANAF va verifica existenţa acestui document în baza de date", precizează sursa citată, potrivit Agerpres.

De asemenea, va fi reglementată şi corectată situaţia în care o persoană să fi plătit taxa, dar să nu fi înmatriculat autovehiculul respectiv, drept pentru care să nu poată ataşa la cererea de rambursare a taxei copii ale cărţii autovehiculului şi certificatului de înmatriculare. 

"În acest caz, cererea de restituire va fi însoţită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document care are înscrisă menţiunea 'taxă neutilizată' şi care este semnat şi ştampilat de către persoana desemnată din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule", se arată în comunicat. 

Totodată, prin OUG adoptată joi se corelează unele prevederi în instituirea termenului de 120 de zile pentru restituirea sumelor stabilite de instanţe prin hotărâri judecătoreşti. 

Mai exact, conform comunicatului, sumele stabilite prin hotărârile judecătoreşti se restituie astfel: "taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018; timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel