Recuperare credite. Sumele solicitate datornicilor ar putea fi plafonate. Proiect de lege

Achizitii publice, bani
Achizitii publice, bani

 Suma pe care societăţile de recuperare a creditelor o pot solicita debitorilor ar putea să fie plafonată la dublul sumei pentru care a fost preluată creanţa de la bănci, potrivit unui proiect de lege iniţiat de un grup de senatori, care a primit marţi raport favorabil în comisiile reunite de buget-finanţe şi cea economică din Senat. 

"Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent", se arată în proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. 

Această prevedere, dacă va fi votată de Parlament, se va aplica inclusiv contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare. 

"O firmă de recuperare creanţe cumpără de la bănci un pachet de credite neperformante, apoi se îndreaptă împotriva debitorului pentru a recupera creanţa. De multe ori aceste credite sunt vândute la 10% din valoarea lor, ca să facem o medie. Consumatorii sunt executaţi silit, adică sunt scoşi din casă, apoi casa vândută la preţuri derizorii, iar consumatorilor le este imputată şi diferenţa dintre suma împrumutată şi cea la care a fost vândută casa", a susţinut senatorul PNL Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatori şi preşedintele Comisiei economice din Senat. 

Zamfir a mai spus că această prevedere a existat în legislaţia românească încă din 1864, dar a fost eliminată în 2011. Potrivit acestuia, de cele mai multe ori există înţelegeri între bănci, recuperatori şi executori, existând multe reclamaţii în acest sens. 

[citeste si]

Senatorii au adus mai multe exemple de consumatori care au luat un credit, casa a fost vândută de recuperatori pe sume mici, iar tot acei consumatori au fost puşi să returneze diferenţa dintre preţul la care s-a vândut imobilul şi suma împrumutată. 

Pe de altă parte, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, a precizat că iniţiatorii acestei modificări au generalizat situaţia. 

"De regulă, creditele ipotecare nu fac obiectul cesiunilor de creanţe. Refuz să cred că se întâmplă anumite înţelegeri, aşa cum aţi spus, iar, dacă este aşa, analizarea acestor situaţii este resortul anumitor instituţii. Dumneavoastră generalizaţi", a arătat Dănescu. 

El a mai spus că după 90 de zile de neplată creditul se consideră neperformant, însă în această perioadă banca face nenumărate eforturi şi notificări către client, informându-l inclusiv că există riscul să fie executat silit, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel