Rectorii, solicitare pentru Mihai Tudose

Rectorii Universităţii din Bucureşti, Universităţii 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca şi Universităţii de Vest din Timişoara au semnat, miercuri, un apel comun. Ei solicită Guvernului să-şi respecte obligaţiile legale care îi revin  privind plata diferenţelor salariale cuvenite în învăţământ, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plăţii drepturilor salariale pentru anul în curs şi "întreaga perioadă de referinţă". 

"Iniţiativa pleacă de la aplicarea Ordonanţei de rectificare bugetară, prin care efortul bugetar pentru plata drepturilor salariale cuvenite prin aplicarea Legii nr. 85/2016, este transferat de la bugetul de stat către bugetele universităţilor. Astfel, apelul public solicită Guvernului să respecte obligaţiile legale care îi revin în aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plăţii drepturilor respective pentru anul în curs şi întreaga perioadă de referinţă. Cerem, de asemenea, asigurarea de la bugetul de stat, prin contractele instituţionale, a sumelor necesare acoperirii diferenţelor pozitive rezultate din aplicarea Legii nr. 153/2017", se arată într-un comunicat de presă. 

Totodată, documentul atrage atenţia asupra faptului că situaţia generată de decizia mai sus amintită "pune mediul universitar românesc în faţa unei situaţii critice fără precedent, care riscă să conducă la subminarea autonomiei universitare". 

[citeste si]

Potrivit sursei citate, în apel se atrage atenţia că "bugetele universităţilor au fost gândite şi constituite în baza unei legislaţii existente, iar prin modificarea acesteia se produc schimbări dramatice în strategiile de dezvoltare ale universităţilor". 

Mai mult, apelul subliniază faptul că profesorii, cercetătorii şi personalul didactic auxiliar din universităţile româneşti trebuie să beneficieze de drepturile conferite de Legea nr. 85/2016, indiferent că îşi desfăşoară activitatea într-o universitate mare sau una de dimensiuni reduse. 

"Ne întrebăm ce se întâmplă cu universităţile care nu dispun de solduri, adică de economii? De unde vor plăti aceste instituţii drepturile legale? Este esenţial ca abordarea financiară să fie una clară şi unitară, care să nu pună sub semnul întrebării respectarea drepturilor unor colegi de-ai noştri şi să nu fie discriminatorie", se mai arată în document, conform Agerpres.

Petiţia este semnată de rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop, şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea. 

Iniţiatorul apelului este rectorul Universităţii din Bucureşti. Totodată a fost lansată și o petiție online intitulată "Apel la respectarea obligațiilor Guvernului față de învățământul universitar din România," care este disponibilă AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel