Rectificare bugetară. Ionuț Mișa anunță cum se distribuie banii

Misa: Guvernul se ia la trântă cu paradisurile fiscale. Multinaţionalele taxate
Misa: Guvernul se ia la trântă cu paradisurile fiscale. Multinaţionalele taxate

Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an este pozitivă şi a urmărit încadrarea în deficitul de 2,96%, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, în deschiderea şedinţei de guvern. 

"Este a doua rectificare bugetară, este, de asemenea, pozitivă. Vreau să menţionez că a avut la bază această rectificare consultări cu toate ministerele şi s-a urmărit încadrarea în deficit 2,96% din PIB, s-a şi reuşit acest lucru, rezultatele economice de până în prezent argumentând astfel posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat iniţial. De asemenea, a avut loc o creştere a PIB-ului estimat de la 837,2 miliarde la 842,5 miliarde de lei", a afirmat ministrul Finanţelor Publice. 

Mişa a adăugat că la nivelul veniturilor, respectiv veniturile bugetului general consolidat, există "o majorare pe sold cu suma de 280,2 milioane de lei". 

"După cum ştiţi, există mai multe categorii de bugete, unele dintre ele sunt pe plus, unele sunt pe minus, dar, per total, există un plus de venituri, pentru a înţelege toată lumea de ce este o rectificare pozitivă. De asemenea, la nivelul cheltuielilor se majorează pe sold nivelul cheltuielilor cu 503,8 milioane de lei pentru asigurarea următoarelor tipuri de cheltuieli. S-au asigurat fonduri suplimentare la bugetele locale, 611,9 milioane de lei, şi aici vorbim de plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, au fost alocate 550 de milioane de lei, de asemenea, pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului 61 milioane de lei, pentru finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat plus 0,9 milioane de lei", a spus ministrul. 

Ministerele care câștigă

Mişa a precizat că au fost acordare sume suplimentare mai multor ministere. 

"Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, plus 630,9 milioane de lei per sold, menţionând că s-au asigurat suplimentar 537 milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilor. De asemenea, 115 milioane de lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne avem o majorare de 363,5 milioane de lei per sold, 380 de milioane de lei sunt pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor care şi-au încetat raportul de serviciu în 2017. La nivelul Ministerului Transporturilor avem un plus de 293,9 milioane de lei per sold, s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane de lei pentru cofinanţarea naţională şi a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020", a explicat ministrul Finanţelor. 

Mişa a precizat că la Ministerul Sănătăţii s-a alocat în plus o sumă de "281,0 milioane lei per sold, asigurându-se suplimentar 287,2 milioane lei, în principal, în special, pentru acţiunile şi programele de sănătate şi, de asemenea, pentru plata medicilor rezidenţi şi a personalului medical din structurile de primiri urgenţe". 

"La nivelul Ministerului Justiţiei avem un plus de 232 milioane de lei per sold, asigurându-se suplimentar 240,2 milioane de lei pentru achitarea tranşelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei. (...) De asemenea, la Ministerul Educaţiei avem un plus de 30 de milioane lei per sold, asigurându-se suplimentar 50 milioane lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat", a spus ministrul. 

Mişa a adăugat că bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate a primit la rectificare un plus 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale şi medicamente. 

"La nivelul bugetului asigurărilor sociale de stat avem un plus de 323 de milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale", a declarat ministrul. 

Ministerele care pierd 

Mişa s-a referit şi la diminuările de bugete operate în cadrul rectificării la "ministerele care nu au reuşit să cheltuie integral o parte din bani sau din anumite motive nu mai au capacitatea până la finalul anului să utilizeze aceşti bani". 

"Diminuări au fost operate la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (- 78,5 milioane lei), Ministerul Finanţelor Publice (- 52,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (- 43,7 milioane lei per sold), dar menţionez aici că s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (- 27,8 milioane lei) şi Ministerul Mediului (- 27,4 milioane lei)", a mai precizat ministrul. 

Mişa a concluzionat: "Ne încadrăm în deficitul de 2,96%, discutat anterior şi cu organismele internaţionale, şi e un element de stabilitate la nivel macroeconomic pentru România", relatează Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy