Rectificare bugetară. Dobrovolschi: Consecinţele sunt grave

Descriere foto:

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că rectificarea bugetară anunţată de Guvern reprezintă "o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale", a afirmat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

"În privinţa Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României consideră că rectificarea bugetară anunţată reprezintă o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca prin constrângeri bugetare activitatea unei instituţii fundamentale. Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor preşedintelui României şi, implicit, a reprezentării statului român.

După ce în repetate rânduri actuala majoritate parlamentară a încercat să amputeze prerogativele preşedintelui României, acum Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. Indiferent ce cred decidenţii politici aflaţi la guvernare, aici nu este vorba despre Klaus Iohannis, aici este vorba despre statul român, dar şi despre cetăţenii săi", a declarat Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este "un instrument de sancţionare bugetară a adversarilor politici şi instituţiilor nesubordonate PSD".

Rectificre negativă

Totodată, Mădălina Dobrovolschi a precizat că Administraţia Prezidenţială a aflat săptămâna trecută, din declaraţiile premierului, şi ulterior dintr-un document publicat pe site-ul Guvernului, că figurează pe o listă în care se regăsesc instituţiile statului care vor avea o rectificare negativă de peste 10 milioane de lei.

"Includerea Administraţiei Prezidenţiale pe lista respectivă este cu atât mai surprinzătoare cu cât Ministerul Finanţelor Publice ne-a informat iniţial că bugetul va fi diminuat cu 2,869 milioane de lei, reprezentând sumele reţinute în procent de 10% de la titlurile 'Bunuri şi servicii' şi 'Cheltuieli de capital'. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, purtate după publicarea documentului menţionat pe site-ul Guvernului, am aflat că, de fapt, bugetul instituţiei prezidenţiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, sumă rezultată din reduceri de 13 milioane de lei, concomitent cu suplimentarea necesară a cheltuielilor de personal", a arătat Dobrovolschi.

Blocarea activității 

"Guvernul a ignorat cu bună ştiinţă toate argumentele şi a menţinut decizia reducerii creditelor bugetare, după cum rezultă din proiectul de ordonanţă publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică. Avem, astfel, dovada clară că reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale este o decizie arbitrară, bazată pe raţiuni strict politice. În aceste condiţii, Guvernul îl împiedică pe preşedintele României să îşi ducă la îndeplinire exercitarea atribuţiilor sale constituţionale", a spus Mădălina Dobrovolschi.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24