Rectificare bugetară. Cine pierde şi cine câştigă? Deficitul bugetar va sări de 4%

Bugetul consolidat
Bugetul consolidat

Guvernul Orban a publicat proiectul de rectificare bugetară, iar perspectiva nu este bună. Deficitul bugetar ar urma să fie de peste 4 la sută din PIB, iar pentru acest final de an mai multe ministere importante, precum Educaţia sau Transporturile, vor pierde bani. 

Astfel, ministerul care pierde cei mai mulţi bani este cel al Educației Naționale, de unde se taie peste 2 miliarde de lei (2.080.000.000), reprezentând în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Pe următoarele locuri la tăieri de fonduri se află MAI, care va pierde 1.187.000.000 lei, dar şi Transporturile, de unde se vor tăia 1.084.000.000 lei. La Transporturi s-au identificat economii în principal la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-1.300 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri către instituții publice, pentru întreținerea infrastructurii feroviare și întreținerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere (-200 milioane lei), proiectele de investiții finanțate din fonduri rambursabile (-57,4 milioane lei), cheltuieli de personal (-1,0 milioane lei), dobânzi (-2,6 milioane lei) și rambursări de credite (-5,0 milioane lei).

Cu toate astea, s-au mai şi alocat ceva fonduri la Ministerul Transporturilor, aproximativ 185 milioane lei, pentru decontarea gratuităţilor pentru diverse categorii sociale, dar şi pentru finalizarea proiectelor ISPA. 

Alte ministere care pierd bani sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (1.065.900.000 lei), Ministerul Fondurilor Europene (302,3 milioane lei), dar şi Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (110,9 milioane lei). Şi Secretariatul General al Guvernului va pierde peste 227 milioane lei. 

Cine primeşte bani la rectificare 

Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi la Ministerul Muncii, aproape 4 miliarde de lei, pentru a putea fi acoperite toate plăţile cu salarii şi pensii. Şi Ministerul Sănătăţii va primi bani la rectificarea bugetară, aproape 2,9 miliarde lei pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. 

Bani vor mai primi Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, 1.763,700.000 lei, pentru PNDL şi alte proiecte care trebuie finalizate până la final de an, dar şi Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, 299 milioane de lei. 

Serviciile câştigă la rectificare 

Serviciile primesc bani la rectificarea bugetară. Astfel, SRI va primi peste 20 de milioane de lei (20,7 milioane), SPP aproape un milion de lei (930.000 lei), iar SIE va primi 3,9 milioane de lei. STS este singurul serviciu care nu primeşte niciun ban la rectificarea bugetară, dar nici  nu i se taie nimic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel