Urmărește emisiunea live


Recomandările UE pentru reducerea consumului de energie ar putea deveni obligaţii. Europenii ar putea stinge lumina şi închide gazul la iarnă

Fotografie de la Burak The Weekender, pexels
Fotografie de la Burak The Weekender, pexels

Pe masa Consiliului Energiei a ajuns o nouă propunere de regulament, care va fi discutată în şedinţa din 9 septembrie. Iată ce presupune acesta.

Practic, se încearcă impunerea unui regulament care, în final, ar transforma recomandările Comisiei Europene de reducere a consumului de energie în iarnă în obligaţie. Iată câteva extrase din această propunere. 

"Au fost observate prețuri foarte ridicate și volatilitate pe piețele de energie electrică.

Această dinamică este intrinsec legată de prețul ridicat al gazelor, care crește prețul energiei electrice produse din centralele pe gaz, care sunt adesea necesare pentru a satisface cererea.Escaladarea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, o parte contractantă a Comunității Energiei, din februarie 2022 a perturbat global piețele energetice și a exacerbat criza prețurilor ridicate la energie", se arată în textul care va ajunge pe masa Consiliului vineri, 9 septembrie. 

"În comunicarea din 8 martie 2022 intitulată „REPowerEU: Acțiune europeană comună pentru mai mult energie accesibilă, sigură și durabilă”, Comisia a subliniat o serie de măsuri consolidarea Instrumentelor pentru a răspunde la creșterea prețurilor la energie. În plus, la 18 mai 2022, Comisia a prezentat Comunicarea privind intervențiile pe termen scurt pe piața energiei și îmbunătățirile pe termen lung ale pieței de energie electrică.

Recenta escaladare a întreruperii aprovizionării cu gaze din Rusia indică un risc semnificativ că o oprire completă a livrărilor de gaze rusești se poate concretiza în viitorul apropiat, într-un mod brusc și pe cale unilaterală. Pentru a crește securitatea aprovizionării cu energie a UE, Consiliul, pe baza prevederilor din propunerea Comisiei, a adoptat Regulamentul privind reducerea coordonată a cererii pentru gaz, care prevede o reducere voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă și prevede posibilitatea ca Consiliul să declanșeze o „alertă la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, în cazul în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie", se mai arată în acest text.

Concret, cei care au venit cu propunerea vor ca recomandările Comisiei să devină obligatorii, iar ţările membre să reducă consumul de gaze naturale cu 15%. În plus, în cazul în care Consiliul ar considera că există probleme cu securitatea aprovizionării, să poată declanşa o alertă internaţională. 

În propunere se menţionează şi că "prețurile gazelor au crescut de patru ori în 2022 față de 2021. Creșterea a fost deosebit de grav în lunile care au urmat începerii invaziei Ucrainei și cele recente, iar întreruperea furnizării de gaze a condus la o creșterea costurilor centralelor pe gaz". 

Cum se justifică propunerea 

"Articolul 122 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene permite Consiliului să decidă, la propunerea Comisiei și în spiritul solidaritatea între statele membre, asupra măsurilor adecvate situației economice, în special dacă apar dificultăți severe în furnizarea anumitor produse, în special în zona de energie. Există riscul ca astfel de dificultăți să fie exacerbate și mai mult iarna viitoare în cazul unei întreruperi suplimentare a gazului aprovizionărilor, care ar putea afecta disponibilitatea și costurile centralelor electrice pe gaz. 

Un efort coordonat al statelor membre pentru a reduce cererea de energie electrică și pentru a sprijini consumatorii, în special pe cei vulnerabili, vor atenua impactul prețurilor ridicate la energie și va duce la asigurări că criza actuală nu conduce la un prejudiciu de durată pentru cetățeni și economie", se mai arată în această propunere.

Rămâne de văzut ce decizii se vor lua în Consiliul Energiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel