Recalculare pensii. Raluca Turcan, explicații pentru români

Raluca Turcan, declarații despre pensiile românilor
Raluca Turcan, declarații despre pensiile românilor

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a susținut o conferință de presă.

„Vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România așa cum prevede art. 157 alin. (2) din legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile. În baza legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a fost făcută în perioada 2005-2010 și a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a transmis ministrul, în conferință.

Situațiile în care pregătirea, contribuția și munca sunt egale, dar pensiile nu, vor fi eliminate

„Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situații când, la pregătire egală, contribuție egală, muncă egală, pensiile sunt considerabil diferite. Iar recalcularea pensiilor pe fond este o măsură de reformă profundă în sistemul public care aduce echitate pentru milioane de oameni, într-un format sustenabil d.p.d.v. economic”, a continuat ea. „Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate de către Casele județene de pensii, în format electronic, din surse care, în momentul de față, sunt în format electronic și în format letric. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al CNPP pentru realizarea operațiunilor de recalculare și punere în plată a pensiilor recalculate”.

Recalcularea pensiilor necesită resurse suplimentare, plătite din PNRR

„Evident, finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare. Pentru lucrul acesta, odată cu evaluarea dosarelor vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente soft, inclusiv resursă umană, și imediat vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin PNRR. Spun acest lucru pentru că cheltuielile pentru recalcularea pensiilor reprezintă, de fapt, cheltuieli într-un amplu sistem de reformă și sunt cheltuieli reductibile din PNRR”, am ai spus Raluca Turcan.

„Este un pas foarte important realizarea acestei reforme. Aș dori să știți că pasul acesta are la bază două concepte cheie: contributivitate și echitate”, a conchis ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel