Rebalansarea tarifară a serviciilor de APĂ CANAL păstrează unul din cele mai mici prețuri din țară

În cadrul unei conferințe de presă susținută marți, operatorul serviciilor de apă și canalizare din Capitală [1] a făcute câteva anunțuri interesante și care ar trebui cunoscute de către toți bucureștenii. Ca exemplu, am aflat că Apa Nova București [1] va deveni Apa Nova – Compania de Ape București.

Totuși, un alt subiect ne-a atras atenția în primul rând, deoarece se referă la tarifele percepute pentru serviciile companiei.

În următoarea perioadă va avea loc o reaşezare a structurii tarifare, prin diminuarea costului serviciilor de furnizare a apei potabile şi creşterea costului canalizării, pentru a reflecta corect investiţiile necesare în infrastructura de canalizare şi costurile operării. Cele două evoluţii se compensează reciproc, tariful NET cumulat practicat de Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti, rămânând neschimbat – la una dintre cele mai mici valori din ţară pentru acest tip de servicii.

Decizia a fost luată de comisia internaţională de experţi, în urma analizării investiţiilor realizate şi a celor necesare pe mai departe în infrastructura de canalizare. Ea a fost supusă analizei şi ulterior aprobată de ANRSC - autoritatea statului român care a analizat concluziile comisiei de experţi şi a solicitat punerea în
practică a acestei restructurări tarifare.

Primăria București a fost informată asupra deciziei ANRSC. Nici Primăria, nici Apa Nova [1] nu decid modificări de tarif, mecanismul de formare a preţurilor fiind unul independent şi extrem de tehnic, fiind explicat în detaliu pe parcursul anului 2016.

Contractul de Concesiune a intrat în vigoare la data de 17.11.2000. La acea dată, ponderile în cadrul tarifului cumulat apă potabilă + canalizare erau următoarele:

* apă potabilă: 82%
* canalizare: 18%

Tarifele fără TVA care vor fi implementate pentru a reflecta costurile reale şi investiţiile necesare în canalizare sunt:

* tarif apă potabilă: 65.5% din tariful cumulat apă potabilă +
canalizare, adică 3,31 RON/m3 (faţă de 4,13 RON/m3 la data de
31.12.2016);

şi

* tarif canalizare: 34.5% din tariful cumulat apă potabilă +
canalizare, adică 1,74 RON/m3 (faţă de 0,92 RON/m3 la data de
31.12.2016).

De altfel, analiza asupra situaţiei marilor 43 de operatori din ţară (exclusiv Apa Nova Bucureşti) arată că ponderea medie în cadrul tarifului cumulat (valori august 2016, sursa ANRSC) tinde să echilibreze raportul „real" dintre cele două componente, adică:

* apă potabilă = 57%
* canalizare = 43%

Tariful cumulat rămâne neschimbat, la unul dintre cele mai reduse nivele din plan național

Contractul prin care Apa Nova Bucureşti a devenit concesionarul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare în Capitală, contract unic pentru România, prevede şi angajamentul atingerii unor parametri de performanţă. Nu doar că am atins aceşti parametri, dar am reuşit să îi depăşim prin realizarea unor investiţii inteligente în sistemele de alimentare cu apă şi în sistemele de canalizare şi epurare a apelor uzate.  

De exemplu, randamentul reţelei de alimentare cu apă potabilă înregistrat în anul 2016 a fost de 75.5%, iar obiectivul prevăzut în cadrul obligaţiilor contractuale era de 67%. În anul 2002, randamentul era de 48,45%.

Cifre care scot în evidență complexitatea lucrărilor

Canalizarea Municipiului București a fost realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea (1881-1889), pe baza unor proiecte generale de canalizare. În prezent, rețeaua de colectare existentă cuprinde 12 colectoare principale și 12 colectoare secundare, la care se adaugă rețelele secundare și de serviciu, care colectează apele uzate şi apele pluviale din cele 6 sectoare administrative ale orașului București și le transportă în canalul casetat situat sub albia Dâmboviței – colectorul general Caseta de ape uzate.

Lungimea reţelei de canalizare e de 3287,78 km, lungimea colectoarelor nevizitabile, de 618 km; există şi 50.675 guri de scurgere. În anul 2016 echipele ANCAB au intervenit la remedierea a 7,146 avarii pe reţeaua de apă şi 13,975 reclamaţii pe reţeaua de canalizare, numărul de reclamaţii scăzând cu cca. 25% faţă de anul 2011, când ANCAB a început operarea integrată a sistemului de canalizare (reţea, Casetă şi SEAU).

De asemenea, prin programele preventive au fost curăţate 26,483 guri de scurgere şi 263 km de reţea de canalizare.

Au fost modernizați:

• 20.5 km reţea de apă - principalele lucrări au fost în zona Teiul Doamnei (1.7 km), Izvor Coşbuc (1.7 km), Iuliu Maniu (1.2 km);

• 4.8 km reţea de canalizare, cele mai importante lucrări au fost pe str. Floreasca, Piaţa Sudului, Izvorul Oltului.

În 2017 vor fi reabilitaţi 19.5 km reţea de canalizare; cele mai importante, fiind colectoarele de pe Şoseaua Mihai Bravu şi Bulevardul Coneliu Coposu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel