Reactoare 3 și 4 Cernavodă. Discuțiile cu China, reluate după instalarea Guvernului

Negocierile cu reprezentanții companiei chineze China General Nuclear Power Corporation (CGN) vor fi reluate după instalarea noului Guvern, cel puțin așa ne dorim, a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri de specialitate, Robert Iulian Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei și președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica.

'Suntem în 2017 și nu reușim să finalizăm un Memorandum de înțelegere prin care să stabilim un cadru favorabil cu partea chineză în privința realizării Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. E incredibil! Negocierile cu partea chineză vor fi reluate imediat ce va fi instalat un nou guvern, cel puțin așa ne dorim. Eforturile din partea noastră au fost extrem de aplicate. În 2016, deja Memorandumul expira, iar acesta prevedea practic cadrul de negociere dintre Nuclearelectrica și partea chineză. La 31 decembrie 2016, acest Memorandum a expirat. Din ianuarie, am încercat și facem eforturi susținute să trecem acest Memorandum prin Ministerul de Finanțe și pe Ministerul Afacerilor Externe, deci voința politică există, însă faptic nu s-a realizat acest lucru. Colac peste pupăză, mai pică și Guvernul, cu o săptămână înainte de a introduce acest Memorandum în ședința de Guvern. Sper totuși că vom duce la bun sfârșit acest Memorandum și că vom avea semnată înțelegerea cu partea chineză', a spus Tudorache.

Oficialul Ministerul Energiei a adăugat că se are în vedere un depozit de stocare a deșeurilor radioactive, iar în cazul mixului energetic pentru România este potrivit unul echilibrat.

'Avem în vedere un realizarea unui depozit de stocare a deșeurilor radiactive, pe care să le reintroducem în sistem. Personal, aș merge pe un mix echilibrat de energie, adică nu sunt pentru ca 50% din acest mix să fie nuclear. În cazul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, va fi vorba despre o companie de proiect, dar nu s-a ajuns la un final al negocierilor cu partea chineză', a afirmat Robert Iulian Tudorache.

Despre reactoarele 1 și 2

Potrivit datelor oficiale prezentate joi de către secretarul de stat din Ministerul Energiei, exploatarea comercială a Unității 1 de la Cernavodă a împlinit 20 de ani (locul 9 în lume), în timp ce, în cazul Unității 2, exploatarea se întinde pe 10 ani (locul 2 în lume). De asemenea, cel mai nou clasament al Agenției de la Viena plasează România din punctul de vedere al factorului net pe primul loc, în raport cu principalele 30 de țări deținătoare de centrale nucleare.

Ministerul Energiei și reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit, în februarie, să accelereze negocierile pentru reactoarele nucleare 3 și 4. Reprezentanții companiei chineze, conduși de către directorul de proiect pentru România, au arătat că sunt mandatați pentru o negociere mai flexibilă în anumite puncte, astfel încât discuțiile să fie accelerate.

Construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, este proiect de investiții prioritar pentru România, aflându-se în Programul de Guvernare actual.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanții Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea unităților 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

În data de 4 noiembrie 2016, Ministerul Energiei afirma într-un comunicat că România a investit deja peste 1 miliard de euro în infrastructura și necesarul tehnologic dedicat reactoarelor 3 și 4 de la CNE Cernavodă, avertizând, totodată, că fără punerea în practică a acestui proiect cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel