Reacții dure după declarațiile lui Băsescu. Ce spun Chirieac, Ghișe, Pieleanu și Ivan

Declarațiile lui Traian Băsescu, de marți, atrag reacții dure. Președintele l-a atacat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și a anunțat că va scoate oamenii în stradă pentru a protestat împotriva introducerii accizei la carburanți. În plus, el a lansat și un scenariu: Ponta președinte, Antonescu premier. Ce se ascunde în spatele atacurilor politice ale președintelui Traian Băsescu? În vreme ce analistul Bogdan Chirieac vorbește despre o epocă apusă, senatorul Ioan Ghișe spune că Băsescu este doar un producător de balamuc politic. 

Bogdan Chirieac: Băsescu a vrut să prevină tentativa lui Isărescu de a candida la prezidențiale

Analistul Bogdan Chirieac a comentat declarațiile lui Traian Băsescu prin care acesta din urmă îl atacă pe Mugur Isărescu spunând că BNR este controlată de un “guvern corupt”: “Cred că atacul lui Traian Băsescu a vrut să prevină orice tentativă a lui Mugur Isărescu de a candida la președinție, lucru pe care economistul l-a dezavuat. A afirmat clar că rămâne bancher. Nu intră în politică la 65 de ani”.

"Epoca în care Traian Băsescu putea să mai aducă oameni în stradă a apus" 

De asemenea, cu o seară în urmă, șeful statului a spus că are de gând să îndemne oamenii să iasă în stradă dacă USL nu va renunța definitiv la acciza de 7 eurocenți la combustibil. “Poporul nu va ieși în stradă. Oamenii au ieșit în stradă în 1990 și de atunci nu a mai ieșit nimeni de o manieră semnificativă. Pentru ca românii să protesteze, ar trebui ca primul pas să fie făcut de bucureșteni, iar ei nu vor face acest lucru. Oamenii sunt mult mai așezați, mult mai înstăriți. Trebuie spus că regiunea București-Ilfov este mult mai bogată decât alte regiuni. Epoca în care Traian Băsescu putea să mai aducă oameni în stradă a apus“.

"Nu se poate așa ceva. Nu va accepta nimeni acest lucru"

Traian Băsescu mai spunea că PNL va face rocadă cu PSD la alegerile prezidențiale, dacă, la referendumul din mai, noua Constituție nu va strânge voturile necesare. “Nu cred că PNL ar putea face rocadă cu PSD la alegerile prezidențiale. Nu văd cum Victor Ponta ar renunța la funcția de premier… pentru că așa ar trebui să se întâmple. Nu văd cum acest lucru ar trebui să se întâmple tehnic vorbind. Victor Ponta ar trebui să demisioneze, iar Traian Băsescu ar trebui să-l numească pe Crin Antonescu prim-ministru. Sunt doar ziceri. Nu se poate așa ceva. Nu va accepta nimeni acest lucru”, a punctat Bogdan Chirieac.

Ioan Ghișe: "Haos și scandal, tot ce poate produce mai bun ca proiect politic"

Despre declarația lui Traian Băsescu care îndeamnă oamenii să iasă în stradă, senatorul PNL Ioan Ghișe a declarat că “este expresia a tot ceea ce poate face constructiv în politica românească, un om în degringoladă, lipsit de obiectul muncii și creează, ca întotdeauna haos și scandal. E tot ce poate produce el mai bun ca proiect politic”.

Băsescu, "schizofrenic". Provoacă balamuc

Cu privire la atacul președintelui la adresa lui Mugur Isărescu și a BNR, senatorul PNL a declarat: “Ca să simplificăm, medical se numește schizofrenie paranoică. Deci, un megaloman, aflat în criză de schizofrenie paranoistă, potrivit specialiștilor medicali, provoacă balamuc pentru că este incapabil de orice proiecție politică democratică și constructivă”. Ioan Ghișe a mai opinat că Traian Băsescu vrea să atragă electorat pentru PMP și să contruiască o etichetă politică cu care să mai poată influența ceva.

Petarda care "zgândărește" înțelegerea din USL. "Producător de balamuc politic"

Președintele a profitat de scandalul din Uniunea pentru a “zgândări” relația dintre PSD și PNL. Traian Băsescu a spus că vede o rocadă între cele două partide, dacă nu trece Constituția, despre care opinează că nu va trece. Ioan Ghișe a precizat că această ipoteză este “creată pentru a zgândări încrederea între PSD și PNL”. El a adăugat că “Traian Băsescu este un impostor care uzurpă calitatea de președinte și pentru că mediul politic îl acceptă în postura asta, el își permite să facă orice balamuc, orice declarații, inventând scenarii, chemând lumea în stradă. Ceea ce a putut produce el, dacă a produs ceva constructiv, timp de zece ani a arătat până acum, în ultimele șase luni nu va mai produce ce n-a produs în nouă ani și jumătate. Un producător de balamuc politic, asta este el”.

Marius Pieleanu: Băsescu a încălcat Constituția. "Nu trebuie să sperăm că va înțelege că există separația puterilor în stat"

Sociologul a spus despre amenințarea că va scoate oamenii în stradă dacă Guvernul va insista cu acciza pe combustibil că "E puțin probabil ca oamenii să iasă în stradă, deși sunt mulți consumatori, pentru că mulți români au mașini. În mod real creșterea nu e atât de mare per litru, astfel încât românii să simtă în mod semnificativ această creștere în buzunar”.

Întrebat dacă Traian Băsescu a încălcat Constituția, Pieleanu a răspuns: “Ba bineînțeles! Dar dl Băsescu ne-a obișnuit cu amestecul ăsta în treburile Executivului. Din punctul ăsta de vedere noi nu trebuie să mai sperăm că dl Băsescu va mai înțelege vreodată că totuși există o separație a puterilor în stat și că totuși, la nivelui domniei sale de președinte al Republicii, are multe restricții în ceea ce înseamnă opiniile față de Executiv”.

Campanie de denigrare a lui Mugur Isărescu

Referitor la atacul la BNR, sociologul a opinat: “Nu-mi dau seama, acolo este foarte ciudat, în măsura în care Banca Națională l-a sprijinit explicit (n.r. – pe Traian Băsescu) prin dl Mugur Isărescu în toate măsurile sale luate în perioada de recesiune, nepopulare la adresa poporului român. Aici este foarte ciudat. Este posibil să existe deja o ruptură între dl Băsescu și Mugur Isărescu și să înceapă conform stilului. Să înceapă o campanie de denigrare a guvernatorului BNR.

(…) Este posibil ca Mugur Isărescu să candideze la Președinție, deși atacurile dlui Băsescu la adresa guvernatorului ar putea să mai frâneze, să mai stopeze din dorința dlui Isărescu de a candida. Apropo, poate fi și asta o consecință de atac la adresa BNR a d-lui Băsescu – faptul că Mugur Isărescu se bucură de o încredere extrem de mare din partea românilor la ora aceasta. Vreau să vă spun că, din punctul de vedere al încrederii, îl depășește pe însuși Patriarhul Daniel ar României”.

Despre rocada PNL-PSD, Marius Pieleanu a declarat: "Asta este o perdea de fum. Sunt petarde aruncate, pentru a mai duce în confuzie încă o dată o parte mare din electorat".

Cătălin Ivan: Pe cine să cheme Băsescu în stradă? O vrea pe Udrea la Cotroceni

Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, este de părere că Traian Băsescu nu are forța de a chema oamenii în stradă, declarația acestuia fiind una ”al liderului Opoziției”.

”Cine îl mai ascultă pe Băsescu? Sunt foarte puțini. Declarațiile acestea nu sunt făcute în calitate de președinte al României, ci de lider al Opoziției. Traian Băsescu este liderul PMP și se află în campanie electorală. Face declarații iresponsabile, lansează atacuri. A atacat FMI, a spus că Dacia iese din România, a atacat BNR. Sunt declarații stupide. Eu cred în continuare că Traian Băsescu o vrea pe Elena Udrea la Cotroceni. Cine mai iese în stradă la îndemnul lui Traian Băsescu?”, a spus Cătălin Ivan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel