Reacția PNL după lovitura primită de Diaconu

Partidul Național Liberal spune că l-a exclus pe Mircea Diaconu de pe lista pentru europarlamentare de teama unui deznodământ precum cel de astăzi, când BEC a respins candidatura actorului la alegerile din 25 mai.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Cristina-Ancuța Pocora, a declarat, miercuri, la B1 Tv, că PNL respectă și nu comentează deciziile instanțelor.

Ea a spus că PNL l-a exclus pe Diaconu de pe lista pentru europarlamentare din motive similare celor care au stat la baza deciziei BEC de astăzi. Liberalii nu au vrut să pună ”sub semnul întrebării” întreaga listă, a punctat Pocora.

”Îl prețuim în continuare pe Mircea Diaconu”, a arătat purtătorul de cuvânt al PNL.

Pocora fost întrebată care erau, precis, riscurile la care se expunea PNL dacă includea pe listă o persoană a cărei candidatură ar fi fost respinsă de BEC. Ea a răspuns că unul dintre riscuri era acela ”ca Partidul Național Liberal să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare nicăieri” în țară.

Argumentul folosit de Pocora a fost contestat de mai multe voci, care susțineau că explicația PNL este doar un pretext, întrucât eventuala eliminare a lui Mircea Diaconu de pe lista PNL nu afecta în niciun fel reprezentarea PNL în secțiile de votare.

Candidatura lui Diaconu a fost respinsă pentru că Înalta Curte l-a declarat incompatibil în 2012, astfel că actorului nu îi este permis să participe la alegeri timp de 3 ani.

BEC a făcut trimitere în motivarea sa la articolul 14 litera c din legea 33/2007, care spune următoarele: "Propunerea de candidatură sau cererea de admitere a candidaturii independente a cetăţeanului unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, trebuie să fie însoţită, pe lângă documentele prevăzute la art. 16 sau art. 17, după caz, de o declaraţie pe propria răspundere care să precizeze următoarele: lit c c) că nu a fost decăzut din dreptul de a fi ales în statul membru de origine în baza unei hotărâri judecătoreşti individuale sau a unei decizii administrative, sub condiţia ca aceasta din urmă să facă obiectul unor căi de atac".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel