Reabilitare Parc Cişmigiu, defrișări. Firea: USR a indus grav în eroare mai mulţi oameni de cultură

Ema Apostu / 05 noi 2019 / 17:01 Salveaza PDF Comentarii

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, precizează că reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu nu vizează defrişări ale unor arbori cu valoare istorică şi susţine că reprezentanţi ai USR ar fi indus în eroare mai mulţi oameni de cultură.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, precizează că reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu nu vizează defrişări ale unor arbori cu valoare istorică şi susţine că reprezentanţi ai USR ar fi indus în eroare mai mulţi oameni de cultură, "de imaginea cărora se folosesc pentru a derula o campanie calomnioasă", scrie Agerpres.

Precizările au fost făcute după ce în spaţiul online a fost demarat proiectul #CismigiuMonAmour, care include mărturii şi amintiri despre acest parc ale unor oameni de cultură precum Victor Rebengiuc sau Marius Manole.

Primăria Capitalei anunţă, prin intermediul unui comunicat, că doreşte "să redea bucureştenilor un spaţiu public de calitate, sigur pentru vizitatori şi care să păstreze amprenta istorică". PMB menţionează că prin proiectul de reabilitare se propun "plantări noi şi nu spaţii comerciale noi, nici defrişări de arbori" pentru realizarea de restaurante.

"Au indus grav în eroare mai mulţi oameni de cultură"

 

"Am înţeles că reprezentanţi ai partidului USR doresc prin orice mijloace să 'salveze' parcul Cişmigiu de la reabilitare! Văzând că nu au obţinut în mediul online efectele scontate, susţinând, eronat, că Primăria Capitalei vrea să defrişeze copaci în parcul Cişmigiu, se pare că aceştia au indus grav în eroare mai mulţi oameni de cultură, de imaginea cărora se folosesc pentru a derula o campanie calomnioasă împotriva mea şi a Primăriei Capitalei! Resping ferm orice zvonuri, insinuări şi intoxicări ale opiniei publice care fac referire la aşa-zise defrişări ale unor arbori cu valoare istorică şi consider că este înjositor pentru orice om politic să se folosească de oameni de valoare pe care, inducându-i în eroare, să-i transforme în instrumente politice! Faţă de astfel de practici, care conduc la dezinformare publică şi la defăimare, ne rezervăm dreptul să ne apărăm în instanţă", a precizat primarul general, Gabriela Firea.

"Acest aspect este important"

 

Conform PMB, prin proiectul de reabilitare "sunt prevăzute plantări noi, conservarea şi protejarea exemplarelor deosebite de vegetaţie şi arbori, conservarea şi punerea în valoare a elementelor istorice inventariate". De asemenea sunt vizate: desfiinţări ale "elementelor parazitare existente" (garduri, rampe, mobilier distrus) şi demontarea a 40 de tonete, cabine pază, toalete ecologice. PMB adaugă că parcul nu a beneficiat din 1953 de o reabilitare majoră integrată, deşi a fost inaugurat oficial în 1854 şi "a suferit o serie de intervenţii neautorizate, care au dus la degradarea" unor zone.

"Referitor la situaţia arborilor seculari, plantaţi înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, facem precizarea că, după elaborarea Proiectului tehnic, va avea loc acţiunea de cartare a fiecărui copac în parte, întrucât vorbim de o intervenţie integrată, aşadar inclusiv din acest punct de vedere. Copacii sănătoşi şi cu valoare dendrologică şi/sau peisagistică vor fi menţinuţi şi îngrijiţi, iar în cazul celor uscaţi sau bolnavi se va identifica, după caz, în ce măsură au nevoie de tratamente sau de defrişare, pentru a nu îmbolnăvi şi alţi copaci şi pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important, întrucât Primăria Capitalei doreşte să nu se repete incidente similare celor din iarnă trecută, când s-au rupt crengi şi s-au prăbuşit copaci, din cauza fenomenelor meteo extreme. Se intenţionează toaletarea zonelor verzi şi plantarea de arbori de calitate, care să refacă coronamentele volumetrice", se mai arată în comunicat.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22