Răzvan Cuc, acuze la adresa fostului director CFR SA: Afirmaţiile conţin vicii logice

Răzvan Cuc
Răzvan Cuc

Afirmaţiile fostului director al CFR SA Constantin Axinia conţin o serie de vicii logice, iar contractul la care acesta face referire trebuia semnat pentru a nu pierde o finanţare europeană de 800 de milioane de euro, scrie ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, pe pagina sa de Facebook. 

"Nu doresc să intru în polemici publice cu persoane care au calitate de martor într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ca orice cetăţean român, respect instituţiile statului şi nu înţeleg să-mi constitui apărări faţă de declaraţiile unor martori în spaţiul public. Constat, însă, o serie de vicii logice în afirmaţiile domnului Axinia exprimate public: pe de o parte, afirmă că 'pe legislaţie se putea semna contractul' (este vorba despre contractul pentru modernizarea tronsonului Braşov- Sighişoara, loturile 1 Braşov - Apaţa şi 3 Caţa - Sighişoara) şi, pe de altă parte, afirmă că, dacă l-ar fi semnat 'ar fi intrat sub incidenţa altor legi'. Pe de altă parte, gândesc că ar fi fost util ca procurorii să afle de la domnul Axinia faptul că acest contract nu este semnat nici până în prezent, dar şi faptul că acest contract la care dânsul face referire trebuia semnat pentru a nu pierde o finanţare europeană de 800 milioane euro, oferită prin programul CEF - Connecting European Facilities", notează Cuc, conform Agerpres.

Decizii luate în interesul statului

El adaugă că şi-a asumat, în calitate de ministru, să ia decizii în interesul statului român şi să pună în mişcare 'lucruri necesare acestei ţări'.

"Toate Guvernele de până acum au fost acuzate fie că nu folosesc banii europeni, fie că tergiversează birocratic implementarea unor proiecte europene, fie că pierd oportunităţi de finanţare din bani europeni pentru motive stupide. Mi-am asumat, în calitate de ministru, inclusiv după discuţii purtate cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, să iau decizii în interesul statului român şi să pun în mişcare lucruri necesare acestei ţări. Decizia mea s-a înscris în realizarea unui program de guvernare care avea ca prioritate fundamentală atragerea şi folosirea de fonduri europene în interesul statului român. Reamintesc faptul că, în mandatele mele ca ministru, am lansat proiecte de peste 10 miliarde de euro, aflate în diverse stadii de implementare. Regret, însă, că, prin declaraţiile sale, domnul Constantin Axinia îmi demonstrează, încă odată, că a fost mai degrabă un spirit conservator şi retrograd şi că este preocupat de polemici mediatice în plină campanie electorală, pesemne de dragul unor promisiuni făcute de alţii în a-şi recupera postul", mai spune ministrul demis al Transporturilor.

Fostul director CFR, acuze la adresa lui Răzvan Cuc

Constantin Axinia, fost director al CFR SA, s-a prezentat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în legătură cu schimbarea sa din funcţie, după ce ar fi refuzat să semneze un contract de modernizare a căii ferate. Axinia a afirmat că ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi spus că trebuie semnat contractul privind modernizarea căii ferate dintre Braşov şi Sighişoara pentru ca viitorul Guvern 'să nu-şi asume rezultatele muncii noastre'.

"Domnul ministru (Răzvan Cuc - n. r.) mi-a zis să semnăm contractul şi i-am zis că nu sunt îndeplinite condiţiile de semnare a contractului Railworks. Dumnealui a zis că, fiind după moţiunea de cenzură şi venind celălalt Guvern, să nu-şi asume rezultatele muncii noastre celălalt Guvern şi trebuie semnat", a spus Axinia, la ieşirea din sediul DNA.

El a precizat că i-a explicat ministrului de ce nu se poate semna contractul.

"Mi-a spus, cu câteva luni în urmă, să semnăm şi i-am spus că nu putem semna din cauză că trebuie îndeplinite nişte condiţii legale. Adică: trebuie să aşteptăm decizia tribunalului. A venit decizia tribunalului, m-a întrebat dacă putem semna. I-am spus că nu putem semna, că nu a venit motivarea. În această perioadă de timp, Strabag a depus contestaţie împotriva semnării contractului şi i-am spus: nu putem semna, pentru că s-a depus contestaţie. În acelaşi timp, şi Direcţia juridică din Calea Ferată Română, cărora le mulţumesc pentru profesionalismul lor, mi-au spus şi au scris că nu se recomandă semnarea acestui contract pentru că riscăm să avem aceleaşi efecte care s-au întâmplat cu FCC, în care, în momentul de faţă, Compania Naţională este obligată să dea FCC-ului pagube de un milion şi ceva de euro. M-am gândit: de ce trebuie să fac asta? Pentru că şi eu şi compania vom avea de suferit, suntem singurii care semnăm", a menţionat fostul director al CFR.

Cu privire la prezenţa sa la DNA, el a spus că a fost întrebat de procurori despre modul în care a fost revocat din funcţie, rapiditatea revocării şi care au fost motivele care au stat la baza destituirii sale din funcţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel