Războiul cafelei: Soiurile mai ieftine, producţie în creştere

coffee
coffee

Mai mulţi cultivatori de cafea din America Latină, renumită pentru cafeaua arabica, încep să se orienteze spre soiul mai ieftin robusta.

Un număr din ce în ce mai mare de cultivatori de cafea din America Latină, regiune renumită pentru cafeaua sa de calitate arabica, încep să se orienteze spre soiul mai ieftin robusta, chiar dacă acesta este interzis în unele ţări, transmite Reuters.

Chiar dacă în Costa Rica cultivarea cafelei robusta este interzisă, iar organizaţiile producătorilor de cafea din Columbia şi alte state din regiune descurajează cultivarea acestui soi, numărul fermierilor din America Latină care se orientează spre soiul mai ieftin este în creştere pentru că este mai profitabil.

'Are o productivitate bună şi un preţ bun', declară Evelio Matamoros, un fermier din Nicaragua care a plantat cafea robusta pentru prima dată în 2010. Acest soi de cafea are 'o productivitate mai mare şi nu are nevoie de umbră. Aceste lucruri contează', subliniază Matamoros.

Suprafeţe de teren din ce în ce mai mari

Robusta, căreia îi priesc altitudinile reduse, este în mod normal procesată în cafea instant sau adăugată ca ingredient mai ieftin în amestecuri. De asemenea este utilizată pentru a face spuma din unele espresso-uri. Cultivatorii de cafea din Columbia şi până în Guatemala au început să aloce suprafeţe de teren din ce în ce mai mari pentru cafeaua robusta, soi care a ajuns chiar şi în Panama, o ţară renumită pentru cafeaua sa de calitate ridicată arabica care se vinde la preţuri mari.

În Nicaragua şi Guatemala, industria cafelei se aşteaptă la o creştere a producţiei de cafea robusta de aproape cinci ori, până la aproximativ 540.000 de saci cu o greutate e 60 de kilograme fiecare. Aceasta ar fi echivalent cu aproape un procent din producţia mondială şi ar aduce cafeaua robusta mai aproape de producătorii din America de Nord prin reducerea costurilor cu transportul şi a timpului de livrare comparativ cu marii producători de cafea robusta precum Vietnam şi Brazilia.

[citeste si]

Creşterea producţiei de cafea robusta vine într-un moment propice. Departamentul american al Agriculturii, cererea mondială de cafea va atinge un nivel record în acest an, iar oferta de cafea robusta a coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, după ce seceta a afectat recolta din Brazilia. Cafeaua arabica, care în mod normal este cultivată la atitudini ridicate, reprezintă aproximativ 60% din producţia mondială de cafea, în timp ce cafea robusta asigură restul.

În schimb, cafeaua robusta se vinde la un preţ cu 40 de cenţi pe livră sub preţul de referinţă al cafelei arabica, deoarece soiul mai ieftin are costuri de producţie mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel