Ratingul suveran al României și perspectiva stabilă, reconfirmate de S&P. ”Semnal de încredere pentru investitori”

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și perspectiva stabilă.

Ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută a fost reconfirmat de agenția de rating S&P în data de 12 aprilie 2024. De asemenea, agenția a reconfirmat și perspectiva stabilă, transmite Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

În opinia agenției, decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută de stocul moderat de datorie externă și guvernamentală și de perspectivele solide de creștere ale României în următorii doi ani. Angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență(MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităților române, anticipează S&P.

S&P evidențiază în evaluarea realizată atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din România, cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Semnal pentru investitori

„Raportul confirmă că investițiile pe care le finanțăm din bani europeni și pentru care asigurăm cofinanțările vor sprijini o perspectivă de creștere economică substanțială de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 și 2027. Pentru noi, este o recunoaștere a eforturilor constante de a gestiona datoria externă și guvernamentală într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrăm aspura reformelor structurale pe care ni le-am asumat. În același timp, este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare”, a transmis ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Reducerea substanțială a deficitului fiscal și înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB sunt principalii factori care ar putea conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei și reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alți factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Principalii factori care ar putea conduce la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt: creșterea deficitelor guvernamentale și al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecțiile actuale ale agenției, mai transmite Ministerul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel