Răspunderea magistraților. Cătăniciu: Nu susținem actuala formă

ALDE nu susţine prevederile privind răspunderea magistraţilor adoptate de comisia parlamentară privind Legile Justiţiei, deoarece le consideră inoperante, a declarat deputatul Steluţa Cătăniciu. La scurt timp a venit și reacția oficială din PSD, a lui Codrin Ștefănescu, care a anunțat că legile vor fi modificate la Senat. 

"În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, mă dezic total de votul exprimat în şedinţa comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraţilor: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadrul respectivei şedinţe şi nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaţilor, în situaţia în care răspunderea magistraţilor rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie", a afirmat Steluţa Cătăniciu. 

Ea a precizat că ALDE s-a poziţionat de la început pentru modificarea celor trei Legi ale Justiţiei, considerând că aceasta derivă din importanţa apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor din România, "care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri". 

"Acesta este şi motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susţinut, ca formă de reglementare, obligaţia statului de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, precum şi faptul ca statul să fie obligat să plătească justiţiabililor 'de îndată' sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri şi nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins", a explicat Cătăniciu. 

Ea a precizat că aşteaptă responsabilitate din partea puterilor legislativă şi judecătorească. 

"În cadrul comisiei, am fost de bună-credinţă şi am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenţei justiţiei. Însă trebuie să înţelegem toţi că nu putem vorbi de o justiţie independentă atât timp cât nu va fi şi responsabilă. Independenţa justiţiei fără responsabilitate înseamnă doar putere discreţionară, care am văzut ce poate genera! Aştept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă şi judecătorească", a afirmat Cătăniciu. 

Codrin Ștefănescu a ținut să o liniștească pe Steluța Cătăniciu, precizând că există posibilitatea să se facă schimbări importante la Comisie Specială pentru legile Justiției. Reacția o puteți CITI AICI. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel