RAPORTUL MCV, publicat. Comisia Europeană, AMÂNARE pentru România

UPDATE: Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport al său referitor la etapele parcurse de România pentru a-şi îndeplini angajamentele privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.

VEZI AICI Documentele (deocamdată sunt în limba engleză): 1 și 2

Raportul publicat miercuri analizează în mod concret progresele înregistrate cu privire la punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisia Europeană în raportul său din ianuarie 2017 din cadrul MCV.

”Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privinţa altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare şi să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Potrivit raportului publicat miercuri, s-au realizat progrese în privinţa unora dintre aceste recomandări - este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător.

Comisia Europeană a constatat, de asemenea, că s-au înregistrat progrese şi în privinţa altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În acelaşi timp, executivul UE a notat că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.

Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, se mai arată în comunicat.

”Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV. Către sfârşitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate”, adaugă comunicatul CE.

--------------

Știrea inițială

Astăzi sunt publicate rapoartele din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare redactate anual de Comisia Europeană privind justiția și lupta împotriva corupției în România și Bulgaria. Ele sunt exerciții cu precădere tehnice, dar au și o tentă politică. Integrarea celor două țări în Spațiul Schengen ramâne însa singura importanță a rapoartelor MCV pe plan european, anunță RFI Romania.

De la an la an, interesul pentru opinia Comisiei Europene despre combaterea corupției și reforma justiției scade simțitor în România și în Bulgaria. În restul Europei, acest interes a existat doar înaintea aderării celor doua țări la UE, arată RFI.

O singură țară s-ar zice că se interesează de opinia Comisiei.  Aceasta este Olanda care a blocat accesul Bucureștiului și Sofiei la Spațiul Schengen și-l condiționează de două rapoarte MCV pozitive consecutive.

Iar Comisia Europeană, plictisită de acest exercițiu care nu a avut efectul scontat, ar dori să renunțe la el. De aceea, anul trecut ea afirma că România a făcut progrese majore. Evenimentele politice care au urmat în România au făcut însă ca aceste progrese să fie umbrite. A fost cazul Ordonanței de Urgență 13 care, cu toate că a fost retrasă, a lăsat urme adânci. Pachetul legilor justiției, aflat acum la Parlament, a iscat controverse, iar Bruxelles amintea zilele trecute că o consultare a Comisiei de la Veneția ar fi binevenită.

Iar raportul din acest an se va apleca din nou asupra celor 12 recomandări făcute deja anul trecut, din care doar un sfert au fost îndeplinite total. Ministrul Justiției susține că toate recomandările au fost transpuse în practică.

În aceste condiții, Comisia nu poate recomanda și nici măcar aminti ridicarea MCV-ului, așa cum și-ar dori Bucureștiul.

Tot ce a putut face Comisia Juncker, care vrea să se descotorosească de MCV până în 2019, a fost să grăbească data publicării rapoartelor astfel încât aceasta să nu coincidă cu Președinția bulgară a UE, la începutul anului viitor.

La drept vorbind, problemele române și bulgare, considerate pe vremuri de neimaginat pentru UE, par  acum mici față de acțiunile nedemocratice ale guvernului polonez și de asasinarea unui ziarist în Malta. UE, aflată de altfel și pe cale de a-și pierde un stat membru, are deci probleme mai mari și mai urgente.

Se adaugă aici polemica provocată de violențele care au acompaniat referendumul din Catalonia. Dacă ne gândim și la campania de denigrare a UE condusă de Ungaria în acest moment, ne imaginăm fără dificultate că România și Bulgaria nu mai pot aștepta ca Bruxelles să le rezolve problemele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel