Raport esențial pentru Diaspora: cum merge economia în țările unde lucrează români

În contextul recentelor evenimente din Grecia, economiștii Price Waterhouse Coopers au analizat evoluția celor 5 ţări europene care au apelat la împr  umuturi de urgență: Cipru, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Analiza PwC arată că, în pofida faptului că Grecia a fost prima dintre cele 5 care au apelat la împrumuturi de urgență, la momentul actual se regăsește în  aceeași ipostază din care a plecat. Unde se situează celelalte state pe drumul redresării?

Irlanda- cea mai performantă

Irlanda a ținut “capul de afiș” al reformei economiei statelor de la periferia Zonei Euro.  Aceasta a înregistrat o creștere în termeni reali de 5,2% în anul 2014, economiștii PwC estimând o creștere economică de până la 3,9% în decursul acestui an.  De fapt, figura 2 arată că Irlanda a fost prima dintre economiile periferice al cărei PIB a depășit nivelul de dinainte de criza.

Spania-restructurarea sectorului financiar funcționează

 În opinia economiștilor PwC, creșterea accentuată de aproximativ 3% din acest an va îmbunătăți treptat profitabilitatea sistemului financiar din Spania și va contribui la reducerea numărului de credite neperformante. Spania și-a păstrat de asemenea cadența reformelor structurale în ultimele 12 luni, cu politici menite să reducă nivelul șomajului, pe termen mediu.  Din aceste motive, Spania este de așteptat să-și depășească nivelul PIB-ului pre-criză până în 2017.

Portugalia – se apropie, dar mai are încă de lucru

 Portugalia a făcut de asemenea progrese de la momentul împrumutului, dar nu în aceeași măsură ca Irlanda și Spania.  Economia înregistrează o creștere ciclică, raportând o creștere a PIB în 2014, pentru prima dată din 2010. Dar în continuare mai are câteva probleme structurale de depășit. De exemplu, datoria sa publică raportată la PIB atinge 130%, al doilea cel mai mare nivel dintre cele cinci economii care au necesitat împrumuturi de urgență.

Cipru – continuă reformele

 Grecia a rămas în urma Ciprului, care şi-a mutat atenția de la reforma finanțelor publice - guvernul afișând deja un surplus primar sănătos de 2,9% din PIB-  asupra reformelor structurale din sectoare precum sănătatea și telecomunicațiile. Cipru este așadar încă în etapa de "reformă" a programului său, dar face progrese rezonabile.

 

Ce urmează pentru statele periferice din Zona Euro?

Potrivit economiștilor PwC, sunt 3 procese din Zona Euro la care companiile ar trebui să fie atente în următoarele săptămâni și luni. În primul rând, evoluția negocierilor pentru cel de-al treilea acord de finanțare pentru Grecia.  În al doilea rând, orice semne de consolidare a creşterii economice în țările de la periferia Zonei Euro. În al treilea rând, testele de stres pregătite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) programate pentru anul viitor.

 "Pe termen lung, mare problemă este cea a nivelului ridicat al datoriei publice și, în anumite cazuri, a datoriei private. Realizarea de excedente bugetare primare ar trebui să contribuie la stabilizarea nivelurilor datoriei publice. Însă adevăratele beneficii vor apărea la momentul accelerării creșterii PIB-ului nominal, în mod special după ce nivelul inflației va reveni în apropierea țintei de aproximativ 2% anual”, a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0