Rămânem fără zahăr: Ucraina nu ne mai exportă. Lovitură pentru România

foto pexels
foto pexels

Lovitură pentru România, din Ucraina. 

De luni, 5 iunie, până în 15 septembrie, Ucraina va interzice exportul de zahăr, ceea ce reprezintă o adevărată lovitură pentru România. Țara noastră era cel mai mare exportator de zahăr din Ucraina. În perioada octombrie 2022-aprilie 2023, am importat din ţara vecină aproape 85.000 de tone de zahăr, de 26 de ori mai mult în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Adică 30% din importurile totale ale Uniunii Europene, notează Observator. ”Importam zahăr din Ucraina, pe care îl ambalam. Îl puneam pe piaţă în România", a declarat Mihaela Neagu, acţionar la fabrica de zahăr Luduş, conform sursei citate. 

Pentru fabrica de la Luduș, zahărul ucrainean a reprezentat salvarea. În lipsa materiei autohtone, a important 25.000 de tone de zahăr din Ucraina.  "Aveam un contract foarte mare, 15.000 de tone, pentru luna iulie, semnat cu Ucraina. Dar producătorul nu ar mai putea să ne livreze această cantitate. Pentru două luni nu vom mai putea să fim prezenţi cu marfă. Clienţii să se aştepte cu siguranţă la scumpiri la raft. Marfa e foarte puţină", a declarat Mihaela Neagu.

Așadar urmează o nouă scumpire la zahărului la raft, scumpirile urmând a avea loc în lanț. ”Într-o lună folosim 300-400 de kg. Avem foarte multe comenzi. Un kilogram de zahăr acum ajunge la 5-6 lei. Cu siguranţă ne afectează. E un ingredient esenţial pentru o cofetărie. O să trebuiască să mărim şi noi preţurile la rândul nostru”, a declarat Ana Maria Vlad, proprietar cofetărie, pentru Observator. 

Această situație apare în contextul în care la nivelul lunii aprilie vorbeam despre cotații la nivel record ale zahărului. Cotaţiile futures au atins cel mai ridicat nivel după 2011. ”Piaţa zahărului este una tensionată. Am avut revizuiri în jos ale previziunilor de producţie în marile ţări” spunea Francois Thaury, analist la firma de consultanţă franceză Agritel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel