Raluca Turcan, nou atac la Guvern: Praful s-a ales

Raluca Turcan
Raluca Turcan

Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL, a lansat noi atacuri împotriva coaliției de guvernare PSD-ALDE.

Iată declarațiile:

”Praful s-a ales din programul de guvernare garantat de Liviu Dragnea!

Rectificarea bugetară - o noua dovadă că guvernarea e incompetentă și lipsită de responsabilitate. De la educație s-au tăiat 200 de milioane de lei! Sistemul de învățământ se confruntă cu două mari probleme: lipsa profesorilor și abandonul școlar al elevilor. Țara noastră alocă sub 2,8% din PIB pentru educație, cel mai scăzut nivel din UE. 200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională.

Ce s-ar fi putut face cu acești bani pentru sistem:

1. S-ar fi putut înființa Masteratul Didactic și ar fi fost suficiente resurse pentru școlarizarea a 6.000 de profesori pe o perioadă de doi ani. În acest moment, România are o lipsă acută de profesori tineri care intră anual în sistem. Astfel, numărul profesorilor pensionari care au rămas la catedră s-a dublat: în acest moment avem peste 6.000 de profesori care au peste 65 de ani. În același timp, doar în ultimii doi ani peste 1000 de profesori titulari au demisionat din sistem.

2. S-ar fi putut asigura un pachet alimentar diversificat pentru toți elevii din învățământul primar până la sfârșitul anului. Abandonul școlar în România este de 18.1%, iar Guvernul recunoaște, prin nota de fundamentare a Ordonanței prin care se prelungește programul pilot de asigurare a unui suport alimentar pentru elevi, că rata abandonului școlar poate scădea și de 6 ori printr-un astfel de program. Astăzi, peste 30.000 de elevi părăsesc anual școala. Datele oficiale ale INS ne arata că 49% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.

3. S-ar fi putut achita costul unui program de tipul "Școală după Școală" pentru 500.000 de elevi aflați într-un grup de risc social până la sfârșitul acestui an.

4. S-ar fi putut construi 125 de școli cu opt săli de clasă (prețul estimat de Guvern pentru construcția unei școli este 360.000 euro).

Guvernul a ales să mute acești bani de la educație în Fondul de rezervă pentru a putea fi cheltuiți fără niciun control. Toate măsurile enumerate mai sus făceau parte și din Programul de guvernare "garantat de Dragnea". Praful s-a ales din programul de guvernare garantat de Liviu Dragnea!

PNL va vota împotriva acestei rectificări și va prezenta un buget alternativ pentru anul 2019 în care fiecare leu să ajungă să fie cheltuit acolo unde e cea mai mare nevoie și unde să poată fi resimțit la nivel de cetățean de rând.

Guvernul trebuie să „înghețe de urgență" procedurile legate de parchete și să respecte solicitările Comisiei Europene prin MCV și ale Parlamentului European.

Orice pas înainte al PSD-ALDE înseamnă un afront direct la Uniunea Europeană. Dacă refuză în continuare să stopeze atacul la justiție atunci, PSD și ALDE să-și asume oficial linia anti-europeană, să-și asume că militează împotriva intereselor românilor de a beneficia de bunăstarea pe care o presupune apartenența la UE.

Interesul PSD și ALDE pentru politizarea parchetelor, pentru instalarea unor oameni obedienți în aceste funcții și transformarea parchetelor într-un organ de represiune politică, echivalează foarte clar cu dinamitarea aspirațiilor românilor pentru un trai mai bun și menținerea sărăciei. Comisia Europeană a solicitat prin MCV suspendarea tuturor procedurilor de numire/revocarea de la nivelul parchetelor. Decizia președintelui de a refuza numirea Adinei Florea în fruntea DNA și cea de a nu da curs procedurii de revocare a procurorului general sunt constituționale și în acord cu solicitările UE! Tot CE a cerut suspendarea de la aplicare a modificărilor aduse Legilor justiției, implicit cele legate de mecanismul de numire/revocare.

Comisia de la Veneția, sesizată de PNL, a cerut ca avizul CSM să fie obligatoriu și nu consultativ cum e în prezent. Adică, ministrul Justiției să nu mai poată sfida CSM, organismul constitițional care „este garantul independenței justiției".

Adina Florea nu a îndeplinit condițiile legale de numire, fapt indicat anterior și de CSM prin avizul negativ. În altă ordine de idei, numirea lui Florea la șefia DNA ar fi fost un semnal îngrozitor pentru credibilitatea acestei instituții, câtă vreme tatăl său, membru vechi al PSD, s-a apucat să dea indicații în direct la televizor despre ce trebuie să facă fiica sa dacă ajunge în funcție.

Revocarea procurorului general este alt demers pentru compromiterea sistemului judiciar, bazat pe o argumentație cu fracturi logice ale ministrului Justiției. Este evident o acțiune politică, bazată pe considerente politice, în totală contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene, ale Parlamentului European”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel