Raluca Turcan: Guvernul trebuie să emită o nouă OUG

Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan consideră că plagiatul şi lipsa unor criterii clare privind calitatea sistemului universitar pot face din şcolile doctorale ''fabrici de diplome'' și că Guvernul trebuie să emită o nouă OUG prin care să întărească procesul de evaluare a calității în învățământul superior. 

'În România există zeci de universităţi şi mii de profesori şi doctoranzi care fac performanţă. Din respect pentru aceştia nu putem tolera ca o parte dintre universităţi să facă rabat de la calitate şi de la etica universitară. Nu putem lăsa universităţilor dreptul exclusiv de a emite şi retrage titluri de doctorat fără a avea o instituţie puternică, în stare să verifice calitatea lucrărilor.

Legea nu trebuie să acopere eventualele fraude, ci să reglementeze în spiritul statului de drept şi al corectitudinii. Statul trebuie să-şi întărească mecanismele prin care se acordă şi se retrag titlurile de doctorat, concomitent cu întărirea mecanismelor de verificare şi asigurare a calităţii programelor de studii', a declarat Raluca Turcan, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

În opinia sa, este greu de crezut că universităţile îşi vor putea asuma corect şi etic acest drept la autonomie totală.

'Luând în considerare faptul că Senatul a fost cameră decizională pe proiectul care conferă această putere universităţilor, mai sunt două opţiuni prin care se poate remedia această problemă: Preşedinţia poate returna acest proiect de lege spre reexaminare Parlamentului, Guvernul trebuie să emită o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care să întărească procesul de evaluare a calităţii în învăţământul superior, să coreleze prevederile din Codul Studiilor Doctorale şi să rezolve problemele din ARACIS şi CNATDCU', susţine Turcan.

PNL solicită rezolvarea problemelor cu care se confruntă ARACIS. Potrivit sursei citate, acestei instituţii trebuie să i se acorde atribuţii clare şi reale în evaluarea şcolilor doctorale, să beneficieze de autonomie deplină, să fie depolitizată şi să i se rezolve problemele privind conducerea interimară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel