Rafila, despre virozele respiratorii: Vârfurile numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni

FOTO: captura video @Ministerul Sănătății
FOTO: captura video @Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat când și dacă se va lua decizia de declarare a epidemiei virozelor respiratorii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat în ce condiții se va lua decizia de declarare a stării de urgență epidemiologică, în contextul creșterii numărului de cazuri de viroze respiratorii, dar și când se va reintra în normal în privința virozelor.

”La fel ca și anul trecut, măsurăm în fiecare săptămână incidența virozelor respiratorii la nivel național, totdeauna când facem acest lucru, comparăm cu o medie multianuală, și în cazul în care se înregistrează, timp de trei săptămâni consecutiv, o depășire a mediei multianuale se poate lua decizia de a declara o stare de urgență epidemiologică, așa s-a întâmplat și anul trecut.

Nu este nimic senzațional în chestiunea aceasta, doar că unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienți.

Trebuie să limităm, în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaților sau a pacienților, circulația în spitale.

Asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia măsura pe care o consideră necesară în funcție de situația epidemiologică locală.

Mai mult, trebuie să putem oferim medicația antivirală acolo unde este necesar și ne preocupă acest lucru, verificăm în permanență stocurile de antivirale”, a declarat ministrul Sănătății, joi, la Institutul ”Marius Nasta”.

Rafila: ”Vârfurile numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni”

O să vedem raportarea zilei de azi. Opinia mea, deocamdată, înainte de a vedea cifrele, este că o să mai avem o ușoară creștere față de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă pentru că avem experiența fiecărui an, iar aceste vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni.

A anul trecut sezonul a debutat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an și lucrul acesta a mutat decizia puțin mai devreme.

Opinia mea este că până la sfârșitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce privește numărul de cazuri de viroze respiratorii”, a mai spus ministrul Rafila. 

În ceea ce privește faptul că în multe unități sanitare deja sunt aplicate măsurile specifice epidemiei de viroze, ministrul a subliniat că acest lucru este foarte bun, dar și că ”o să facem o teleconferință cu directorii direcțiilor de sănătate publică, dacă se ajunge în situația în care să avem o urgență de natură epidemică din punct de vedere al gripei, încât să avem măsuri coordonate la nivel național”.

Citește și: Rafila avertizează că sistemul de sănătate nu va mai fi sustenabil financiar, dacă nu se dezvoltă serviciile prespitalicești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel