Raețchi, scrisoare către Dragnea: E ușor să distrugi

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi face un apel către președintele PSD, Liviu Dragnea, să nu distrugă ICR. 

El susține că ”ICR nu poate fi for propagandistic PSD pentru prezidenţiale”. 

Iată scrisoarea trimisă de Ovidiu Raețchi lui Liviu Dragnea: 

”Domnule Liviu Dragnea,

Chiar dacă plajele din Brazilia nu sunt cel mai fericit indicator al unei aplecări spre cultura națională, îmi place să cred că acest subiect nu vă este cu totul indiferent. Că nu doriți să figurați în istorie ca un politician care a compromis potențialul unor instituții culturale naţionale.

Coaliția de guvernare pe care o conduceți a anunțat că doreşte numirea unei noi echipe de conducere pentru ICR. Din nefericire, printre criteriile enumerate cu această ocazie se află și apartenența politică. Mai mult, a devenit deja de notorietate faptul că pentru noua conducere a Institutului sunt vizați o serie de lideri politici din PSD. Cu alte cuvinte, este o problemă de săptămâni până când cel mai important for de reprezentare al culturii românești va deveni în mod direct un instrument politic, gestionat de politicieni cu ideologie asumată.

Din punctul meu de vedere - și, îmi place să cred, al întregii societăți românești - aceasta este o mare eroare. Nivelul de performanță al ICR a fost întotdeauna direct proporțional cu valoarea culturală dovedită a oamenilor care l-au condus; și invers proporțional cu subordonarea sa politică. E foarte greu să poți egala performanța managerială a unui Horia Roman Patapievici, având în vedere expertiza sa culturală; e însă foarte ușor să distrugi toate proiectele începute de acesta și de succesorii săi aducând în fruntea Institutului politicieni și clientele de partid. Cu toate că ICR a fost întotdeauna parțial expus influenţelor politice, el nu a fost niciodată un instrument explicit de partid, pus în slujba pregătirii următoarei campanii prezidenţiale a PSD.

[citeste si]

Domnule Dragnea,

Aptitudinile dvs. nebănuite de artist rock vă pot ajuta, sper, să înțelegeți faptul că promovarea proiectelor culturale pe criterii politice va anula capacitatea României de a exporta produse intelectuale de valoare, încurajând în schimb servilismul, mediocritatea patriotardă şi solidaritatea de idei social-democrate. Politicienii nu pot măsura în mod obiectiv valoarea estetică și academică - din simplul motiv că ei urmăresc obiective politice. Ca și justiţia, cultura română trebuie lăsată în mâinile unor oameni din "breaslă", din societatea civilă, din afara partidelor. Vă puteţi gândi pentru conducerea ICR, domnule Dragnea, la scriitorii şi artiștii validați de piață, care au făcut deopotrivă performanță intelectuală și managerială. Vă puteţi gândi la oameni de carieră din ICR. Puteți lua în calcul sute de tineri cu studii și doctorate la universități occidentale de elită. Nu compromiteți în mod definitiv credinţa acestor oameni într-un sistem de selecţie măcar parţial meritoriu şi obiectiv, numind în fruntea instituţiei care exportă cultura noastră de elită o mână de politicieni care au "meritul" de a vă cunoaşte personal”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel