Radu Zlati: Klaus Iohannis, gest care-l va costa politic. Victorie cu gust de cenușă pentru Alina Gorghiu

Un lider al PNL critică alegerile interne din PNL de joi și face "lista păcăliților". Alina Gorghiu este pe listă alături de Ludovic Orban și Klaus Iohannis. 

Deputatul PNL Radu Zlati a scris, pe blogul său, că ziua de joi a fost în PNL "ziua păcălelilor" pentru cei care se revendică de la tradiția Brătienilor. Radu Zlati spune că lista păcăliților este mult mai lungă și amintește dintre "păcăliți": societatea civilă, membrii PNL, Ludovic Orban, Alina Gorghiu și Klaus Iohannis. 

De ce au fost păcăliți votanții lui Klaus Iohannis

Radu Zlati subliniază că societatea civilă, adică milionul de votanți care au înclinat balanța spre Iohannis, "a crezut că a transmis un semnal clar, necontradictoriu, că doresc o altfel e politică. Una în care, de exemplu, președintele ales al statului nu se mai implică în viața internă a partidului care i-a folosit drept trambulină electorală.".

De ce și-a anulat Traian Băsescu toate interviurile

"Vor fi unii care să facă cu eleganță comentarii asupra momentului în care Klaus Iohannis și-a folosit greutatea politică în favoarea Alinei Gorghiu – înainte sau după depunerea demisiei domniei sale din funcția de președinte al PNL. Adevărul este că momentul nu are importanță: Alina Gorghiu a fost aleasă președinte al PNL numai și numai pentru că s-a bucurat de sprijinul direct al fostului președinte PNL care era in același timp viitorul președinte al României", a precizat Radu Zlati. Deputatul liberal amintește că la fel s-a întâmplat și în cazul Ion Iliescu-Adrian Năstase sau Traian Băsescu-Emil Boc, însă "acest firesc în ordinea veche a lucrurilor ar fi trebuit să fie schimbat de votul din 16 Noiembrie. Iată că nu s-a întâmplat iar domnul Iohannis, care ar fi trebuit să fie primul garant al înțelegerii corecte a acestui vot, și-a finalizat mandatul de președinte al PNL și își va începe mandatul de prședinte al tuturor românilor printr-o imixtiune în viața politică a unui partid care neagă, în fapt, înțelesurile mai adânci ale votului din Noiembrie". 

Membrii PNL s-au trezit, peste noapte, cu un președinte

Deputatul PNL spune că și membri PNL au fost păcăliți când s-a mers pe noul statul în alegerea președintelui interimar al PBL, "care este, ca procedură, mult mai puțin democratic din acest punct de vedere. Astfel se face că membrii PNL s-au trezit (literalmente peste noapte) cu un președinte a cărui candidatură nu a fost niciodată discutată în organizațiile teritoriale. În consecință noul leadership al PNL începe cu un pas greșit iar membrii PNL, de la membrii organizațiilor rurale până la parlamentarii membrii ai Delegației Permanente, se pot simți, pe bună dreptate, păcăliți, înșelați în așteptările lor".

PNL, lovitură grea pentru Ponta. "Este pentru prima dată în istorie…"

Ultima tentativă a unui liberal pe stil vechi

Cât despre Ludovic Orban, Radu Zlati spune că nu-i "plânge de milă liderului al cărui nume a devenit pentru PNL un brand. El a cules în iarnă ceea ce a semănat în primăvară-vară, iar faptul că oameni politici pe care, mulți dintre ei, el însuși i-a promovat în conducerea partidului, aveau un vot seara și altul dimineața, nu este decât un semnal că, totuși, Eriniile există. Foarte probabil este ultima tentativă a unui liberal pe stil vechi de a asigura conducerea partidului, Congresul din 2017 va însemna, pentru PNL, intrarea cu adevărat în epoca de fier (prietenii lui Hesiod știu de ce...)". 

Victorie cu gust de cenușă

Radu Zlati scrie chiar și despre noul președinte al vechiului PNL și copreședinte al noului PNL că a fost păcălit. Deputatul PNL spune că Alina Gorghiu va afla curând că "victoria are gust de cenușă". Mai mult, el scrie că Alina Gorghiu "nu a fost dorită decât a fi interfața între niște interese, personale și/sau de grup, și restul partidului. Este dreptul domniei sale e a urma exemplul lui Crin Antonescu și, ulterior alegerii, să încerce să își impună propria linie, linie în consonanță cu interesele majore ale PNL; sau să urmeze exemplul lui Emil Boc și să aleagă a fi umbra lui Iohannis (unii mai răi ar adăuga: și a lui Blaga) la Kisselef. Ambele opțiuni vor fi pline de urmări atât pentru PNL ale cărei destine le conduce din acest moment, cât și pentru cariera plitică a domniei sale. Și ambele opțiuni sunt deschise...". 

Gestul care-l va costa pe Iohannis

Radu Zlati scrie că " gestul de ieri s-ar putea să îl coste politic. Sau nu" pe Klaus Iohannis, care "a ales în mod "firesc" să lase moștenitor pe scaunul Brătienilor. Logica de partid așa sugerează, iar o logică a interesului personal nu ar spune altceva. Doar că domnul Iohannis a afirmat că a înțeles mesajul din 16 Noiembrie, inclusiv în partea aceea care vorbește despre un altfel de comportament din partea reprezentanților clasei politice".

Cum va avea Gorghiu alături întreaga suflare liberală

"Îmi doresc mai cu seamă să mă înșel, iar Alina Gorghiu să se dovedească liderul așteptat de către liberali. Un lider care să fie suficient de independent de baronii de partid încât să ia decizii în interesul larg al partidului și al românilor, iar nu în interesul lui X sau Y. Un lider suficient de autoritar, dar suficient de dispus la dialog, deopotrivă. Un lider care să păstreze, împotriva a toți și a toate, atât identitatea doctrinară liberală cât și pozițiile deja câștigate de către PNL pe scena politică românească. Dacă va fi așa, Alina Gorghiu va avea alături întreaga suflare liberală. Orice pas înapoi, orice concesie majoră, o va lăsa captivă celor care, din interese diverse, au promovat-o pe locul atât de onorant de conducător al destinelor PNL", a precizat Radu Zlati.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy