Radu Tudor, avertisment după raportul EUROSTAT: Împrumuturile în avalanşă trebuie stopate

Facebook Radu Tudor
Facebook Radu Tudor

Jurnalistul Radu Tudor a lansat un avertisment pentru Guvern după ce EUROSTAT a arătat că România este printre statele din UE cu cel mai mare deficit guvernamental. 

„Aceste împrumuturi în avalanșă ale României trebuie stopate, acest deficit trebuie să scadă. Următorul guvern trebuie să fie foarte atent cu ce se poate repara în mod obiectiv din ce ne-a afectat în timpul pandemiei și ce trebuie eliminat din toate.

Subiectivismele politice care au existat în utimul an și jumătate la Palatul Victoria.”, a comentat Radu Tudor, după ce Eurostat a anunţat că România este printre statele cu cel mai ridicat deficit guvernamental din Uniunea Europeană. 

Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul doi din 2021 la 6,9% din PIB în zona euro şi la 6,3% din PIB în Uniunea Europeană, iar România se află printre ţările cu cel mai ridicat nivel.

În perioada aprilie-iunie 2021, deficitele au rămas la un nivel ridicat, deşi au scăzut comparativ cu primul trimestru din 2021. Reducerea deficitului vine în urma unui nivel mai ridicat al PIB-ului, în timp ce cheltuielile şi veniturile au crescut comparativ cu primul trimestru din 2021, apreciază Eurostat. În trimestrul doi din 2021, aproape toate statele membre UE au continuat să înregistreze deficit guvernamental, excepţiile fiind Danemarca şi Luxemburg, scrie Antena3.ro.

România, în top şi la inflaţie 

România este pe locul 5 în rândul statelor europene în ceea ce priveşte inflaţia. Profesorul de economie Mircea Coşea anunţă că în România există un gol de lichiditate şi arată cum reuşesc românii în vârstă să treacă peste scumpirile din ultima perioadă. 

"Aceste date ne arată că în perioada următoare ne aşteptăm în continuare la o creştere a inflaţiei şi a costurilor care nu poate fi evitată. În primul rând, este o creştere a inflaţiei pe plan european şi mondial, mai ales la materiile de bază. Şi se vor accentua aceste probleme în perioada următoare, din cauza problemelor la lanţurile de aprovizionare. De aici va veni încă un puseu de inflaţie. 

Dar există cauze în interior. Nu mai vorbesc de cele binecunoscute, cum ar fi preţurile la gaz, combustibil, electricitate. Compensarea pe care o face Guvernul nu reduce inflaţia, ci doar facilitează greutatea plăţii facturilor. Vine o inflaţie pe asigurări, momentan auto, dar va veni şi la case, şi vine o inflaţie de import. Vin sărbătorile de iarnă, când se fac importuri foarte mari, iar asta nu ar fi o problemă, dacă am importa ce nu putem produce noi. Dar continuăm să importăm foarte multă mâncare, pentru că nici anul acesta nu s-a realizat acel stimulent pentru a putea fi procesată materia primă în ţară. Exportăm seminţe şi importăm în continuare ulei. 

Lucrurile astea se vor accentua în următoarele săptămâni şi din cauza psihozei care s-a format din efectele pandemiei. Populaţia va începe să consume mai mult decât până acum medicamente şi servicii medicale. Toate lucrurile astea costă, oamenii vor începe să cumpere nu doar măşti, ci şi medicamente pe care unii sau alţii le recomandă", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel