Radu Oprea (PSD): Proiectul Legii offshore va fi dezbătut de Senat în procedură de urgenţă

Radu Oprea (PSD): Moţiunea simplă pe Sănătate împotriva lui Vlad Voiculescu va fi depusă miercuri la Camera Deputaţilor
Radu Oprea (PSD): Moţiunea simplă pe Sănătate împotriva lui Vlad Voiculescu va fi depusă miercuri la Camera Deputaţilor

Proiectul Legii offshore, care a intrat marţi pe agenda Biroului permanent, va fi dezbătut de Senat în procedură de urgenţă, a declarat liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, la finalul şedinţei.

Radu Oprea a precizat că Biroul permanent al Senatului a transmis întrebări către Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi aşteaptă avizele, urmând ca proiectul să fie repartizat către comisiile de specialitate.

'Trebuie să vină aceste avize şi apoi va fi repartizat la comisii pentru a intra în dezbatere publică. Cu cât mai repede vin aceste avize de la Consiliul Legislativ, de la CES, cu atât mai repede intră în dezbatere. Se poate întâmpla ca în maxim două săptămâni aceste avize să le avem şi să intrăm în procedură de urgenţă. (...) Când este o lege importantă, avizele vin mult mai devreme', a afirmat Radu Oprea. Întrebat când crede că va exista un vot pe acest proiect, el a estimat că cel mai probabil în cursul lunii mai: 'Cred că de Senat va trece în cursul lunii viitoare'. 

Liderii coaliţiei de guvernare au depus vineri, 15 aprilie, la Parlament, proiectul legii offshore



Liderii coaliţiei de guvernare au depus vineri, la Parlament, proiectul legii offshore. "Am depus azi în Parlament, ca lideri ai coaliţiei, legea offshore. Acest proiect deblochează investiţiile din Marea Neagră şi reduce dependenţa de gazul rusesc, oferind României şansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine", a scris preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook. 

USR va amenda Legea Offshore

Amntim faptul că parlamentarii USR vor depune, în cadrul dezbaterilor la proiectul legii offshore, un amendament pentru ca banii obţinuţi de statul român prin exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensii prin Pilonul 2, a anunţat, vineri, deputatul Cristina Prună.

"După ani la rând de 'săptămâna viitoare', vechile partide politice, adunate în Coaliţia sărăciei sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis, au depus, în sfârşit, proiectul noii legi offshore. (...) În primul rând, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Deci, discuţia despre procentele obţinute de stat sau de investitori este prematură atât timp cât nu ştim dacă au existat consultări între cei care au venit cu aceste modificări şi companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiţie. Sigur că este important câţi bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliţiei să vehiculeze aceste cifre. Impozitarea se face în funcţie de preţurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al preţurilor care poate evolua până peste patru ani când va începe exploatarea", a explicat Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă.

Ea a subliniat că sunt importante şi prognozele în ceea ce priveşte evoluţia producţiei, la începutul exploatării, pe vârf şi în perioada de declin, iar Guvernul trebuie să prezinte aceste aspecte în Parlament.

Potrivit deputatului USR, la fel de important precum scenariile luate în calcul şi discuţiile cu investitorii, dacă nu chiar mai important, este modul în care statul român intenţionează să folosească banii pe care îi va obţine din redevenţe şi impozite.

"Conform proiectului de lege depus, aceşti bani se vor duce cu prioritate în reţelele de distribuţie de gaz şi către orice altceva prin decizie a Guvernului. Or, gazul din Marea Neagră este şi el finit. Peste 15 - 20 de ani se va epuiza şi el. Dacă astăzi extindem reţelele de gaz natural către populaţie pe care mai târziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru că nu va exista altul în regiune, politicienii de astăzi nu fac altceva decât să aducă un deserviciu securităţii naţionale pe termen lung. Trebuie să pregătim de pe acum tranziţia energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziţii", a menţionat Prună.

Potrivit USR, valorificarea superioară a gazului în România este soluţia corectă, iar parlamentarii partidului vor depune un amendament prin care banii obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensii, respectiv în Pilonul 2. De acolo, a indicat USR, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică şi industria chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrăşăminte la un preţ corect.

"Mai mult, Pactul Verde European ne oferă coordonatele în ceea ce priveşte investiţiile în energie: investiţii în eficienţă energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producţia de hidrogen. Nu putem să îngropăm banii în pământ în reţele de distribuţie prin care să nu treacă gaz. Sau, şi mai rău, în aşa zise investiţii precum PNDL sau studii de fezabilitate pentru proiecte pe hârtie. Aşteptăm ca dezbaterile în Parlament să se facă în mod transparent şi corect cu toţi actorii la masă, inclusiv Guvernul, investitorii şi orice alte autorităţi relevante", a transmis Cristina Prună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel