Radu Mihail (USR): Avem datoria să ne asigurăm că românii din diaspora vor vota uşor

Radu Mihail, senator USR de diaspora, şi Ramona Strugariu, europarlamentar USR PLUS, au anunţat luni o serie de măsuri vizate de Alianţa 2020 pentru a facilita votul românilor din afara ţării, precum: votul prin corespondenţă, simplificarea procedurilor administrative, dar şi creşterea numărului secţiilor de votare.

'Alianţa 2020 USR PLUS este a doua forţă politică din ţară, pentru că, deşi pe hârtie avem mai puţine voturi, voturile care au fost împiedicate în diaspora ne îndreptăţesc să spunem că suntem a doua forţă politică din ţară şi că avem datoria să ne asigurăm că oamenii aceştia vor fi bine reprezentaţi şi vor vota uşor', a declarat senatorul Radu Mihail, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că USR a iniţiat o propunere legislativă privind votul prin corespondenţă încă din martie 2018, ea aflându-se în dezbatere la Camera Deputaţilor. 'Această propunere legislativă este una care poate rezolva elegant o parte din problemele pe care le-am văzut pe 26 mai, pentru că este o propunere care impune Guvernului să poată să organizeze votul prin corespondenţă şi la prezidenţiale. Şi, mai mult decât atât, şi pentru alegerile din ţară. Propunerea este acum la Camera Deputaţilor, în comisii.

În mod normal, ea trebuie dezbătută în zilele care urmează şi suntem convinşi că Opoziţia va fi foarte puternic motivată să împingă acest proiect înainte', a precizat el. Radu Mihail a adăugat că 'un element complementar care va rezolva lucrurile pe termen lung' îl constituie votul electronic, iar o propunere a Uniunii Salvaţi România în acest sens a fost depusă la Parlament în luna martie, urmând să primească un raport al comisiilor de specialitate pe 19 iunie. 'Noi la USR nu ne-am limitat la a spune 'vrem vot electronic'. Noi am petrecut multe luni de zile cu experţi, cu instituţiile implicate din ţară în organizarea alegerilor şi am încercat să venim, nu cu o soluţie tehnică, ci cu un proces foarte bine studiat, ca de acum până în 2024 să putem să avem vot electronic. Asta înseamnă etape de test, făcute la diverse scări, pentru a fi siguri că soluţia tehnică este sigură, pentru a fi siguri că adoptarea este cea pe care ne-o dorim. Deci nu ne apucăm să spunem: de mâine facem vot electronic şi vedem ce se va întâmpla.

Tot timpul am insistat că nu vrem ca România să fie pionierul acestui mod de a vota, pentru că vrem să ne asigurăm că votul electronic este organizat de un guvern competent, în timp, pentru a fi un lucru funcţional, stabil şi de încredere', a precizat el. Senatorul a subliniat şi importanţa înfiinţării de noi secţii de votare. 'Un mecanism pe care îl relansăm la nivelul comisiei parlamentare pentru comunităţile de români din afara graniţelor, unde sunt preşedinte, este cel de încurajare şi susţinere a înfiinţării de noi secţii de votare. USR şi PLUS au făcut acest lucru, cetăţenii din foarte multe ţări au cerut înfiinţarea de secţii de votare şi au obţinut înfiinţarea de noi secţii de votare.

Nu au fost suficiente. Acest proces trebuie relansat cu urmărirea lui foarte riguroasă, şi la nivelul comisiei parlamentare, şi mai departe către minister, şi sunt convins că cetăţenii care au început să se coaguleze în grupuri de lucru ca să strângă semnături şi să meargă mai departe cu aceste cereri vor avea câştig de cauză', a spus el. Totodată, a reamintit că Opoziţia solicită o comisie de anchetă parlamentară privind desfăşurarea alegerilor din 26 mai, dar şi că va fi iniţiată o moţiune simplă pe aceeaşi temă. 'Teodor Meleşcanu, Viorica Dăncilă - ei sunt principalii responsabili.

Acest Guvern trebuie să plece. Şi, ca să subliniem acest lucru, vom avea o moţiune simplă lansată de către Opoziţie, pentru că trebuie să îi cerem explicaţii lui Teodor Meleşcanu pentru prestaţia sa absolut de neacceptat la aceste alegeri. (...) Nu putem accepta ca Dăncilă şi Meleşcanu să găsească ţapi ispăşitori printre ambasadori, consuli, personalul din minister. Responsabilitatea este politică şi trebuie să şi-o asume', a punctat senatorul. La rândul său, Ramona Strugariu a atras atenţia asupra faptului că numărul de buletine de vot tipărite pentru diaspora a fost insuficient pentru românii din afara graniţelor. 'Exista episodul 2014 şi din acel episod se puteau învăţa nişte lecţii. Acele lecţii nu au fost învăţate. Exemple concrete: au fost tipărite în ţară aproximativ 20 de milioane de buletine de vot, pentru diaspora au fost tipărite aproximativ 1,3 milioane de buletine de vot, în condiţiile în care ştim că sunt aproape 5 milioane de români plecaţi. (...) În ţară au fost comandate aproximativ 94.000 de ştampile, pentru diaspora - aproximativ 2.100', a spus ea.

Strugariu a menţionat că PLUS susţine 'diminuarea şi simplificarea procedurilor administrative', asigurarea numărului legal de membri în toate secţiile de votare, precum şi a numărului de şapte cabine de vot în fiecare secţie. 'Ştim foarte bine acel calvar al datelor completate pe două liste suplimentare, de mână, în condiţiile în care s-au verificat informaţiile şi în sistemul SIMPV (Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot - n.r.). Sunt oameni care au spus că în 24 de ore au fost o singură dată să bea apă, pentru că au scris de mână până au făcut băşici la degete, completând aceste formulare. Suntem în plină revoluţie digitală, suntem în UE. Este absolut inacceptabil să completăm de mână date, ca în Evul Mediu, încălcând astfel flagrant dreptul oamenilor de a vota. (...) A existat o sabotare clară din partea PSD şi a UDMR, parţial şi a ALDE, apropo de reprezentanţii din secţii. Aproximativ 20% dintre reprezentanţii PSD au lipsit din secţiile de vot, aproape jumătate din reprezentanţii UDMR au lipsit din secţiile de vot din diaspora. Asta înseamnă sabotaj deliberat al votului. Am avut foarte multe relatări de la colegii noştri din teritoriu, care ne-au spus că în loc de şapte cabine, şapte ştampile, în secţii erau trei - patru oameni şi trei - patru ştampile', a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel