Radu Herjeu - Mădălina Dobrovolschi, contre la CNA din cauza referendumului inițiat de Iohannis

Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat, marți, că instituția din care face parte nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului convocat de președintele României pentru 26 mai, explicând că nu ar fi existat timp ca o decizie în acest sens să intre în vigoare.

"CNA nu poate decide ca televiziunile publice să facă o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie să respecte și alte legi decât CNA. Este obligat să reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia să aștepte nicio decizie. Putea să ia decizia de a transmite să facă o emisiune pentru referendum. În nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus să facă o emisiune", a declarat Radu Herjeu în ședința CNA de marți, în care este luată în discuție solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a se emite decizia privind normele şi regulile de reflectare în audiovizual a campaniei pentru referendum.

Acesta a transmis că nu a încălcat legile și nici Constituția, deoarece Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) nu este obligat să emită decizii în această privință

"Unde era obligativitatea noastră, ca să fiu acuzat că am încălcat legile și Constituția? De ce absența acestei decizii a afectat informarea publică și ca televiziunile să facă ce puteau să facă până acum? Întrebările acelea au fost scoase cu cinci minute înainte de campania electorală. Nu s-a făcut o astfel de solicitare, ca acest Consiliu să o fi respins. Aș fi votat-o, aș fi lăsat-o 30 zile în debatere publică și ar fi intrat în vigoare pe 15 iunie. Eu mi-aș fi dorit ca această decizie să fi fost discutată acum o lună jumate, ca acum această instituție să nu fie atacată politic", a mai spus Radu Herjeu.

Mădălina Dobrovolschi, la CNA

La ședința de marți a Consiliului Național al Audiovizualului este prezentă, din partea președintelui României, purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. De asemenea, la ședință este prezentă senatorul liberal Iulia Scîntei, ce reprezintă PNL, care sprijină solicitarea prezidențială, scrie Mediafax.

Mădălina Dobrovolschi a susținut că CNA ar fi trebuit să-și exercite competența legală pentru a emite o decizie de reglementare a promovării referendumului, "din proprie inițiativă".

"În conținutul adresei au fost invocate prevederile legale pe care se bazează solicitarea noastră. Art. 17 alin. 1 din Legea audiovizualului. În textul de lege se arată clar că CNA e autorizat să emită decizia legată de normele pentru desfășurarea campaniei electorale. Drept urmare, CNA ar fi trebuit, trebuie să își exercite această competență legală din proprie inițiativă și în niciun caz pentru că o altă instituție vine și face această solicitare. Faptul că în textul legii nu se stipulează obligativitatea e cu siguranță o chestiune care nu cred că este discutabilă, pentru că am goli de conținut instituția pe care o reprezentați", a spus Dobrovolschi, adăugând că, dacă nu scrie că este obligatoriu, "în niciun caz nu este facultativ".

Totodată, aceasta a spus că președintele Klaus Iohannis este prezent în materialul video de promovare a referendumului pentru că este inițiatorul acestuia și nu din "interes electoral".

"Prezența președintelui este una justificată, nu există niciun interes electoral la mijloc, președintele României este prezent în acest spot tocmai pentru că este inițiatorul acestui referendum și este misiunea președintelui să informeze publicul și să îndemne lumea să iasă la vot", a spus purtătorul de cuvânt prezidențial.

De asemenea, senatorul PNL Iulia Scîntei a precizat că susține solicitarea președintelui Iohannis pentru reglementarea promovării referendumului în spațiul audiovizual.

"Pentru acest punct de pe ordinea de zi, reiterez poziția PNL care susține referendumul convocat de președintele României. Solicităm sprijinul CNA să nu îngrădim dreptul la informare pe care inițiatorul, președintele îl are potrivit Constituției. Președintele, în calitate de inițiator, este o autoritate care stabilește exclusiv data, întrebările și are tot dreptul de a informa cetățenii cu privire la motivele care stau în spatele acestui referendum. Susținem solicitarea Administrației Prezidențiale", a declarat Scîntei.

Sâmbătă, președintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului Național al Audiovizualului să emită decizia privind normele de promovare în audiovizual a campaniei pentru referendum. De asemenea, Președinția a solicitat adoptarea "cu celeritate" a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administrația Prezidențială, în regim de anunț de interes public, către televiziunile naționale şi locale.

Președintele Klaus Iohannis consideră că nerespectarea prevederilor legale, precum și a Constituției, este "un abuz"

Pe 26 mai, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc referendumul național convocat de Președintele României pe tema justiției din România. La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.


Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:


1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"

2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel