EXCLUSIV  Rachete Exocet. Macron oferă un pachet de apărare României, la Marea Neagră

Franța va face României o propunere strategică importantă, în cadrul întâlnirilor pe care președintele Macron le va avea cu președintele Iohannis și premierul Tudose, ne-au informat surse franceze apropiate delegației care se va deplasa la București.

Emmanuel Macron va veni în țara noastră în a doua decadă a lunii, cel mai probabil în data de 24 august. Pe lângă aspectele politice, legate de funcționarea UE, și cele economice, se vor discuta probleme de securitate și apărare, într-un context regional tensionat. România are cu Franța un parteneriat strategic de tipul celui pe care îl are cu Statele Unite.

Exocet, instalată pe corvete sau în baterii de coastă

Potrivit surselor citate de DCNews, în pachetul defence pe care Franța este dispusă să îl ofere României se află și rachetele Exocet de ultimă generație. Acest sistem este cel mai performant tip de rachetă anti-navă existent pe plan mondial, susțin francezii, putând fi instalat fie pe corvete, fie într-un dispozitiv terestru (baterii de coastă).

Un acord între România și Franța pentru sisteme anti-navă Exocet ar schimba raportul de putere în Marea Neagră. De asemenea, francezii se declară pregătiți să rezolve spinoasa problemă a offsetului (integrarea producției în România).

Nemulțumirile francezilor, pe agenda discuțiilor

Pe agenda discuțiilor dintre Macron și liderii români se va afla, însă, și problema investițiilor strategice franceze pe care guvernul român le ignoră. În vreme ce guvernul anunță achiziția unor elicoptere de atac din SUA, Airbus Helicopters așteaptă o comandă fermă din partea statului român pentru elicoptere H215 pe care le construiește în fabrica de la Ghimbav, județul Brașov.

"Ne-am dori ca prima mare comandă de elicoptere a României să ajungă la Airbus, la fabrica de la Brașov. E un semn de loialitate, de logică", spun reprezentanții Airbus.

Francezii sunt nemulțumiți și pentru că România achiziționează rachete Patriot din SUA. Avem soluții operaționale în Franța, Italia, Marea Britanie pentru contracararea amenințărilor balistice, a declarat Didier Phillipe, reprezentantul MBDA pentru Hotnews.

Sistemul SAMP/T bazat pe rachetele Aster ar fi mai eficient decât sistemul Patriot, a cărui modernizare va mai dura, spune Philippe.

Franța este unul dintre principalii investitori în România și are o poziție cheie la Bruxelles, în mecanismul complicat al Uniunii Europene.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel