Putin, ironii despre sancțiunile Occidentului: Presiunea externă duce la accelerarea proceselor de unificare

Putin, ironii despre sancțiunile Occidentului: Presiunea externă duce la accelerarea proceselor de unificare / Foto: Kremlin.ru
Putin, ironii despre sancțiunile Occidentului: Presiunea externă duce la accelerarea proceselor de unificare / Foto: Kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a ironizat sancțiunile impuse de Occident Rusiei.

Vladimir Putin a ironizat sancțiunile impuse Occident. Preşedintele rus a asigurat că sancţiunile şi măsurile impuse de comunitatea internaţională ca urmare a invaziei Ucrainei accelerează "integrarea" Rusiei şi Belarusului, transmite Rador.

"Presiunea externă fără precedent asupra Rusiei şi Belarusului duce la accelerarea proceselor de unificare", a spus el, potrivit informaţiilor agenţiei de presă Interfax.

"Sancţiunile impuse de aşa-zisul Occident colectiv ne duc spre acest teritoriu", a ironizat Putin la Forumului Regiunilor Rusiei şi Belarusului. Într-un discurs, preşedintele a subliniat că Moscova şi Minsk vor continua să dezvolte cooperarea în materie de îngrăşăminte şi alimente.

Putin, discuții cu Lukașenko



În acest sens, el a subliniat că în timpul unei întâlniri cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, ambii au discutat mai detaliat chestiunea, precum şi posibilitatea de a ajunge la un acord "pentru a exporta produse belaruse către alte pieţe prin portul rus din Marea Baltică".

Lukaşenko, la rândul său, a descris sancţiunile drept "nebuneşti şi ilegale" şi a subliniat că "împing Rusia şi Belarus către soluţii accelerate în transport şi logistică", precum şi pentru implementarea sistemelor de plată şi decontare.

"De-a lungul acestui an, contactele cu şefii regiunilor ruse s-au intensificat de multe ori, iar geografia acestor contacte se extinde", a afirmat el, înainte de a sublinia că Minsk are noi oportunităţi pentru exportul de bunuri şi servicii.

"Ne-am asigurat că împreună putem face faţă provocărilor globale. Scepticii trebuie să înţeleagă că fără unitate şi coeziune rapide (...) s-ar putea să încetăm să mai existăm mâine", a afirmat el.

Lukașenko: "Suntem singura ţară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului". Reacția lui Zelenski

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, confirmându-și astfel angajamentul mai vechi privind un "stat unional", a transmite Agerpres, citând Reuters.

Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este cel mai apropiat aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, reaminteşte agenţia. El a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriu belarus pentru invadarea Ucrainei, iar recent a primit cadou de la Vladimir Putin un sistem de rachete Iskander-M. La o ceremonie de aniversare a eliberării Minskului de către trupele sovietice, în al doilea război mondial, Lukaşenko a anunţat că sprijină în totalitate ofensiva lui Putin în Ucraina "chiar din prima zi", din 24 februarie.

Într-o înregistrare video difuzată de agenţia de presă oficială BelTA din Belarus, preşedintele ţării afirmă: "Astăzi suntem criticaţi pentru că suntem singura ţară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului. Susţinem şi vom continua să susţinem Rusia". "Iar cei care ne critică, oare nu ştiu că avem o uniune atât de strânsă cu Federaţia Rusă? (...) Că avem practic o armată unificată. Dar ştiaţi toate acestea. Vom rămâne alături de Rusia Frăţească", adaugă el.

Belarusul s-a angajat într-un "stat unional" cu Rusia de la jumătatea deceniului 1990, însă în ultimul an nu s-au înregistrat progrese în a implementarea planului, iar Lukaşenko a insistat că ţara sa trebuie să îşi păstreze "suveranitatea". El a devenit tot mai dependent de Kremlin după ce a beneficiat de ajutor rusesc pentru reprimarea protestelor de după realegerea sa în 2020, în urma unui scrutin controversat.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că declaraţia lui Lukaşenko reprezintă un "semnal" şi o evoluţie "periculoasă în primul rând pentru poporul belarus", iar acţiunile guvernului de la Minsk trebuie urmărite îndeaproape. Avându-l alături pe premierul australian Anthony Albanese, liderul de la Kiev a avertizat că Lukaşenko "nu trebuie să târască Belarusul într-un război rusesc de invazie împotriva Ucrainei". Vezi mai mult AICI.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel