Putin - Dodon, gest controversat. Predoiu: Cer Parlamentului clarificări urgente

Vladimir Putin i-a dăruit președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei "istorice". În context, Igor Dodon le-a spus jurnaliștilor ruși că "jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc."

Cătălin Predoiu a spus că Parlamentului, Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău ar trebui să aducă lămuriri urgente în legătură cu afirmațiile domnului președintelui Republicii Moldova.

"Am văzut cu consternare publicarea de către presă a unor declarații incalificabile ale Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în timpul vizitei sale la Moscova, prima, dealtfel, din mandatul său proaspăt de Presedinte. Respectăm, firește, și am luat act de alegerea făcută de cetățenii Republicii Moldova, în condiții de absenteism major, pentru Președintele statului.

Considerăm, totodată, că afirmații care fac referire la o presupusă Moldovă Mare până la Carpați sau referirea la faptul că Rusia Țaristă care a ocupat Basarabia nu trebuia să se oprească pe Prut, ci sa ocupe întregul principat al Moldovei, sunt intolerabile în relațiile dintre reprezentanți responsabili ai statelor, cu atât mai mult a celor vecine și cu origini comune.

Instabilitate și reacții dure

Afirmațiile făcute cu nonșalanță la Moscova de Președintele Republicii Moldova reflectă euforia post-electorală a proaspătului Presedinte dar e în măsură să reflecte poziționarea domnului Dodon în situația de a revendica direct teritorii ale României și, indirect, ale Ucrainei, singurii doi vecini ai statului al cărui președinte este. Înclinatiile lesne interpretabile ca iredentism calificat sunt în măsură să provoace instabilitate și reacții dure la nivelul clasei politice și a societății în Republica Moldova și România.

Cer Parlamentului, Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău clarificări urgente în legătură cu afirmațiile domnului Președinte Dodon, dar și reacții adecvate privind acțiunile și afirmațiile făcute privind asocierea la Uniunea Euro-asiatică a statului Republica Moldova. Dorim ca instituțiile statului cu atribuții constituționale în materie să clarifice explicit și fără echivoc poziția Republicii Moldova și să sancționeze derapajele din afirmațiile lui Igor Dodon care nu sunt conforme cu politica externă stabilită de Parlament și promovată de către Guvern", a transmis Cătălin Predoiu.

Igor Dodon, în România

Președintele Republicii Moldova a anunțat în timpul acestei prime vizite oficiale în străinătate pe care o desfășoară la Moscova că a treia vizită oficială o va efectua în România sau Ucraina.

'Știți, nu poți să-ți alegi vecinii. Republica Moldova și România au multe proiecte bune și intenționez să fiu prieten cu România', a spus Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, Chișinăul și Bucureștiul au 'o singură problemă: încercările de unire a Republicii Moldova cu România'. 'Atunci când România declară la nivel politic că trebuie lichidată statalitatea Republicii Moldova, vom riposta', a spus Dodon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel