Putin a făcut un ”MARE cadou de Crăciun Europei”, spune Lipavsky: Nu suntem dependenți

Guvernul ceh vizează să obţină acces la un terminal LNG dintr-o ţară vecină / Foto: Pxhere
Guvernul ceh vizează să obţină acces la un terminal LNG dintr-o ţară vecină / Foto: Pxhere

Transporturile de gaz natural lichefiat (LNG) efectuate anul trecut către Europa au arătat că Rusia nu va putea folosi gazul ca pe o pârghie importantă asupra Europei - este declaraţia Ministrului de externe ceh, Jan Lipavsky.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă britanice, Lipavsky a spus că transporturile de LNG către Europa făcute anul trecut după creşterea preţurilor, pe fondul scăderii livrărilor de gaze dinspre Rusia, au arătat că există alternative la gazul rusesc şi sunt un argument pentru investiţiile în infrastructură. Vreau să spun că Vladimir Putin i-a făcut Europei un mare cadou de Crăciun pentru că el a arătat că nu suntem dependenţi de gazul rusesc, a subliniat şeful diplomaţiei cehe.

Acces la terminale LNG din ţară vecină

Nu spun că putem fi dependenţi doar de LNG, dar acesta este un foarte bun exemplu al faptului că Rusia nu îşi poate permite să folosească gazul ca o pârghie economică fundamentală, întrucât dacă Europa construieşte suficiente mecanisme, terminale, atunci ea îşi va diversifica securitatea energetică, a adăugat Jan Lipavsky. Ţară fără ieşire la mare, Republica Cehă consumă anual aproximativ 8,7 miliarde de metri cubi de gaz natural, cea mai mare parte provenind din Rusia via Germania. Lipavsky a menţionat că guvernul ceh vizează să obţină acces la un terminal LNG dintr-o ţară vecină. El a precizat însă că punerea în practică a unui asemenea plan va lua timp. Cele mai apropiate potenţiale terminale de acest fel se află în Polonia şi Germania.

Americanii încurajează Europa să renunţe la gazele ruseşti

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, iar o treime din toate livrările trec prin conductele ucrainene în drumul lor spre celelalte țări de pe continent. Federaţia rusă furnizează aproximativ 40% din necesarul de gaz natural al Uniunii Europene. Impactul potenţial al acestor transporturi de gaz dacă Rusia invadează Ucraina a determinat UE să-şi sporească importurile energetice din alte ţări. În ultimul an, exporturile de gaze rusești au fost cu o pătrime mai reduse decât în mod normal. SUA ar putea să joace un rol direct în suplimentarea rezervelor de gaze a Europei. În ultima lună, o cantitate record de GNL din Statele Unite a ajuns în porturile europene. Americanii sunt foarte interesați să încurajeze Europa să renunțe la dependența de gazele rusești și la proiectul gazoductului Nord Stream 2 în favoarea propriilor rezerve de gaze de șist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel