Puterea medie de cumpărare în România este cu 51% mai mică față de media europeană

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Puterea medie de cumpărare este de 8.017 euro pe cap de locuitor, în România.

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană. Țara noastră se clasează pe locul 31 din cele 42 de țări incluse în cercetare. Potrivit studiului GfK Purchasing Power Europe 2022 puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa este de 16.344 euro. Cu toate acestea, există diferenţe mari între cele 42 de ţări: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au o putere de cumpărare semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare în Kosovo, Moldova şi Ucraina este cea mai scăzută. De exemplu, un cetățean din Liechtenstein are un buget disponibil pentru cheltuieli şi economii de 66.204 euro. Adică de patru ori mai mare decât media europeană și de peste 43 de ori mai mare decât un cetățean ucrainean.

Bucureştiul, potenţial peste medie

Diferențe substanțiale în ceea ce privește puterea de cumpărare există și între județele din țara noastră. Bucureștiul, de exemplu, care conduce în clasament, are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro, apropiată de media europeană. "Aceasta înseamnă că locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93% mai mare decât media naţională şi de 3,6 ori mai mare decât locuitorii judeţului Vaslui, judeţ unde se regăseşte cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce priveşte cheltuielile şi economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media naţională", se menţionează într-un comunicat al companiei care a efectuat cercetarea. Pe locul al doilea în ceea ce privește puterea de cumpărare se situează, anul acesta Clujul, urmat de județul Timiș.

Țările cu cele mai mici salarii minime pe economie din Europa

Unele țări din Europa au salarii minime reglementate, iar altele nu (precum Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia). România se află undeva spre coada clasamentului în privința salariului minim din Europa în 2022. Nu este ultima, fiind alte țări după. Bulgaria are cel mai mic salariu minim din Europa, conform datelor Eurostat, cu 363 euro/lună. (De precizat că ne-am uitat mai aproape de noi - UE, mai jos fiind în Albania, de exemplu, cu 268 euro). Anul trecut, în iulie, salariul minim în Bulgaria era de 332 euro, iar în 2020 de 312 euro. Pe următoarea poziție, de la coadă, în privința salariului minim din Europa în 2022 se află Letonia cu 500 euro, urmată de Ungaria cu 503 euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel