Puiul kosher, cursa focarului de salmonella din SUA

O persoană a decedat și alte 16 au fost infectate într-un focar de salmonella care a izbucnit, în SUA, în patru state. Oficialii americani din domeniul sănătății spun că sursa focarului ar fi puiul kosher, crescut după regulile evreiești.

Primele cazuri de infectare cu salmonella au apărut, anul trecut, pe 25 septembrie 2017, iar ultimele pe 4 iunie 2018. Inspectorii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au încercat să găsească sursa focarului, după ce Departamentul de Stat al Sănătății din New York a constatat că mai mulți bolnavi au raportat că ar fi mâncat pui de kosher.

Au fost raportate cazuri în Maryland, New York, Pennsylvania și Virginia. Opt persoane au fost spitalizate, inclusiv un pacient care a murit la New York.

Sursa contaminării, puiul crescut și sacrificat după regulile evreiești

Testele au arătat că unele produse din pui kosher erau contaminate cu salmonella și câțiva bolnavi au declarat că au mâncat carne de pui produsă de brandul Empire Kosher. Ulterior, tulpina de salmonella a fost identificată în probele de pui colectate din două unități, inclusiv o unitate care procesează carne Empire Kosher, a anunțat CDC.

Investigația este încă în plină desfășurare, așa că aceste concluzii nu sunt definitive, notează medicinenet.com.

Oamenii care se infectează cu salmonella se simt rău 12, maximum 72 de ore după ce au înghițit germenii, iar simptomele sunt diaree, febră și crampe la stomac. Majoritatea celor infectați se recuperează într-o săptămână, dar unele cazuri durează mai mult și sunt mai severe.

Cum te ferești de infecție

Întotdeauna gătiți carnea de pui, inclusiv pieptul de pui, puiul întregi și carnea tocată, la o temperatură de peste 75 de grade Celsius pentru a preveni intoxicațiile alimentare. Utilizați un termometru pentru a vă asigura că atingeți această temperatură, recomandă CDC.

După ce atingeți și manevrați carne crudă, spălați-vă temeinic mâinile, cuțitele, tocătoarele și ustensilele cu apă caldă și săpun/detergent de vase. Utilizați un tocător separat pentru carnea de pui și alte feluri de carne crudă pentru a evita contaminarea fructelor, legumelor și a altor produse alimentare care nu vor fi gătite înainte de a fi consumate.

Nu spălați puiul înainte de a fi gătit. Acest lucru poate face ca sucurile din carnea de pui să se răspândească în bucătărie și să contamineze alte produse alimentare, ustensile și blaturi, au mai arătat experții CDC.

Ce este salmonella

Salmonella este un tip de bacterie patogenă intestinală, cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată.

CDC estimează că salmonella produce aproximativ 1,2 milioane de îmbolnăviri, 23.000 de spitalizări și 450 de decese în Statele Unite în fiecare an.

Ce este carnea kosher

Respectând conceptul că „omul este ceea ce mănâncă", termenul evreiesc de kosher presupune că alimentul în cauză a fost produs după niște reguli stricte. În ebraică, „Kashrus", rădăcina cuvântului kosher (sau „kasher"), înseamnă potrivită și / sau „pură", asigurând astfel aptitudinea de consum.

„Kashrus" includ reguli cuprinzătoare privind alimentele permise și interzise.

Potrivit legilor din Tora, singurele tipuri de carne care pot fi consumate de către evrei sunt bovinele și vânatul care au „copite " și „mestecă mâncarea". Dacă o specie de animale îndeplinește numai una dintre aceste condiții (de exemplu porcul, care are copite, dar nu mestecă bucățile, sau cămilele care mestecă bucățile, dar nu au copite), atunci carnea nu poate fi mâncată.

Exemple de animale de kosher din această categorie sunt tauri, vaci, oi, miei, capre, carne de vită, și căprioară.

De asemenea, unele păsări nu pot fi mâncate. Acestea includ vulturul, bufnița, lebăda, pelicanul, vulturul și barza - precum și puii și ouăle lor (Lev 11: 13-20).

Numai păsările care sunt în mod tradițional considerate kosher, cum ar fi gâsca, rața, puiul și curcanul, pot fi consumate.

Conform legilor Torei, pentru a fi mâncat, o specie de kosher trebuie sacrificată de un „Schochet", un ritual de tăiere. Având în vedere că legea evreiască interzice să se provoace orice durere animalelor, sacrificarea trebuie să făcută astfel încât inconștiența să fie instantanee și moartea să survină imediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel