PSD, propunere premier. Chirieac: Ciolacu procedează înţelept. Ponta are propriile jocuri politice

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia PSD de a nu veni cu o propunere de premier din cadrul partidului, ci cu un tehnocrat, dacă moţiunea va trece.

"Preşedintele Ciolacu procedează înţelept"

"Întâi să vedem că trece moţiunea. Votul înţeleg că se va da după 1 septembrie, probabil în jurul datei de 7 septembrie, dar să vedem, până atunci, ce hotărăsc alte partide politice, care ar trebui să intre în alianţă cu PSD, pentru că PSD singur nu are majoritate pentru a trece moţiunea de cenzură. Dacă va trece moţiunea, eu nu am îndoieli: domnul Ludovic Orban va rămâne prim-ministru interimar şi va rămâne în această situaţie indiferent de Constituţie, de 45 de zile, de ce se spune acolo - știți bine că preşedinte Klaus Iohannis nu ţine întotdeauna seama de Constituție - până la alegerile parlamentare când urmează să aibă în loc, în decembrie sau în martie.

Preşedintele Ciolacu procedează înţelept. Nu aruncă o personalitate din PSD pentru funcţia prim-ministru pentru că şi domnia sa probabil că ştie că Ludovic Orban va rămâne în funcția de prim-ministru. Nu ştiu ce se va întâmpla după parlamentare. S-ar putea ca, şi în situaţia în care PNL ia un scor de 20%, premierul desemnat să fie tot Ludovic Orban, pe care îl doreşte preşedintele Iohannis. Cum poate fi condusă țara cu un guvern minoritar? O să vedem. Probabil că nu va fi condusă multă vreme", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea "Previziuni", de la Antena 3.

"Ponta şi partidul său au propriile jocuri politice"

Cât despre faptul că Ciolacu spunea că mizează pe 250 de voturi pentru moțiunea de cenzură, analistul politic consideră că "mizează în sensul în care PRO România a anunțat că va vota moţiunea. Numai că domnul Victor Ponta şi partidul său au propriile jocuri politice. Până la momentul votului, nu poţi fi sigur. Victor Ponta spune, astăzi, că votează moţiunea de cenzură. Dacă va fi într-o altă situaţie pe care o consideră favorabilă partidului său va spune "suntem împotriva lui Orban, dar nu suntem nici la remorca PSD-ului, deci nu votăm moţiunea". Probabil că parlamentarii ALDE vor vota moţiunea de cenzură, dar ştiţi bine că Guvernul Dăncilă a fost dat jos şi cu voturile ALDE. Vor fi intense jocuri politice.

Până la urmă, ce este sigur, astăzi când vorbim, în România? Data alegerilor locale? Deocamdată. Dar dacă vom avea 3000 de infectări pe zi, pe 10 septembrie, se vor mai ţine alegeri locale pe 27? Până la urmă, PSD şi-a făcut datoria de partid de opoziţie, a introdus o moţiune de cenzură, care va fi atacată de PNL la CCR fiindcă a fost introdusă în sesiune extraordinară. CCR va judeca. Poate da un răspuns la 1 octombrie. Păi, până la 1 octombrie înseamnă că nu poţi vota moţiunea. Multe lucruri sunt suspendate, acum, din mare nefericire. Totul este într-un joc politic democratic. Problema este economia. Cu economia nu te poţi juca. Dacă te mai joci cu moţiunea - ba este, ba nu este; ba trece, ba nu trece; ba ce face domnul Iohannis, se întoarce de la Neptun şi pune un prim-ministru sau nu se întoarce sau îl lasă pe ăsta - cu starea economiei nu este de joacă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel