PSD, noi miniștri. Iohannis: Nu aș fi avut timp să-i evaluez

Preşedintele Klaus Iohannis  vorbit, vineri, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles despre Brexit, dar s-a referit și la numirea celor trei miniștri PSD.

Întrebat dacă este mulțumit de cei trei noi membri ai Cabinetului și dacă are ceva să le transmită, președintele României a precizat că: ”nici nu aș fi avut timp să-i evaluez, așa că nu v-aș răspunde la întrebare”.

Totodată, Iohannis a anunțat: ”calendarul nu se mai respectă, este clar. Doar că acel calendar a fost un calendar cu propunerea de variantă așa cum s-a crezut că este fezabilă. Nu putem, de dragul unei agende, să trecem peste puncte sensibile”.

Referitor la relație UE - Turcia, președintele transmite că ”Discuția a fost mai degrabă de informare reciprocă și să simțim cum este atmosfera. Aceste chestiuni sunt relativ complexe. Știți foarte bine că s-au făcut anumite afirmații, și de-o parte, și de alta, care nu au fost neapărat toate pozitive. Evoluțiile din Turcia, evident, creează la mulți lideri politici o oarecare îngrijorare, și despre toate aceste chestiuni am discutat. Urmează, în perspectivă, dar, nota bene, împreună și cu Turcia, să găsim o formulă de colaborare viitoare.
 
Despre migrație: ”Noi nu am exportat problema și nici nu intenționăm. Migrația este un fapt și, dacă acum avem pe ruta Mediterană 30 sau 40 de mii în acest an față de 300.000 anul trecut, este un progres semnificativ, dar asta nu înseamnă că situația este stabilă și că nu putem să revenim la fluxuri mai mari. Trebuie lucrat foarte mult. De multe ori, trebuie mers în detalii, lucrat cu administrațiile locale din țările de tranzit, din țările de origine, și aceste lucruri vrem să le facem pe toate. Nu este simplu și nu se va termina în curând. Cred că generația noastră va avea această chestiune pe ordinea de zi cvasipermanent”.
 
Discurusl președintelui de la Consiliul European de la Bruxelles:
 
”Am terminat acest Consiliu, două zile de discuții intense, și pot să spun, din capul locului, că au fost două zile de discuții bune. Mesajul general pe care putem să îl dăm după aceste două zile este unul pozitiv – suntem uniți, suntem hotărâți să mergem înainte, nu oricum, ci cu optimism, să facem Uniunea mai funcțională, mai bună, mai apropiată de cetățean.
 
Am lucrat în ambele formate, formatul de UE 28, împreună cu Marea Britanie, am discutat o serie de teme pe care le cunoașteți. Unele le-am discutat ieri, unele le-am discutat astăzi.
 
Aș menționa, poate, două sau trei din concluziile pe care le-am tras. Astăzi, de exemplu, am discutat așa-numita Agenda a Liderilor, propusă de Președintele Tusk, o agendă pentru următorii doi ani, care planifică cum și unde ne întâlnim, pentru a lămurii cât mai multe probleme și pentru a fi în situația să proiectăm viitorul Uniunii.
 
Este o schimbare de paradigmă importantă. În ultimii ani, de obicei, am reacționat la ce ni s-a întâmplat, am încercat să gestionăm crize. Acum vrem să intrăm într-o zonă de planificare strategică și să construim noi viitorul Uniunii, așa cum credem că trebuie să fie pentru cetățenii europeni.
Am discutat aseară o temă care este foarte importantă, nu numai pentru Uniune, ci pentru toată lumea, acordul nuclear cu Iranul și ne-am decis - a fost unanimitate - să susținem acest acord. Știți că este o discuție, în momentul de față, în plan internațional. Noi, Uniunea Europeană, susținem continuarea pe acordul nuclear cu Iranul.
 
Tot ieri am avut o discuție pe migrație și trebuie să recunosc că a fost prima discuție pe un ton mai degrabă pozitiv, încrezător. Avem rezultate bune pe toate rutele de migrație, în sensul că s-a diminuat foarte mult.
 
Acest lucru se datorează și eforturilor depuse de Uniune, dar și eforturilor depuse de unele state membre. De exemplu, Italia s-a implicat enorm de mult, și cu rezultate foarte frumoase.
 
Astăzi am avut o discuție în formatul UE27, fără Marea Britanie. Știți că discutăm în baza Articolului 50, ceea ce se numește Brexit-ul. Avem o echipă de negociere, condusă de domnul Michel Barnier, care negociază condițiile Brexit-ului. Inițial, am lucrat în ideea că vom găsi astăzi o situație care ne permite să facem următorul pas. Negocierile au fost intense, s-au făcut progrese, dar nu suficiente.
 
Așadar, am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relația cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit. S-a negociat, s-au apropiat oarecum pozițiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe. Se va negocia în continuare și vom încerca să ajungem în situația de OK pentru continuare la următorul Consiliu, în decembrie”.
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel