Victor Ponta, reales președinte al partidului

congres_psd
congres_psd

În cea de-a doua zi a Congresului PSD, social-democrații își vor alege liderii. Dacă pentru funcția de președinte al PSD, decizia este ca și luată, Victor Ponta urmând să fie reconfirmat în funcție, o confruntare acerbă se preconizează pentru funcțiile de vicepreședinte la nivel regional. 

Update: Victor Ponta a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD. Ion Iliescu a fost reales preşedinte de onoare al partidului, iar Liviu Dragnea este preşedintele executiv.

Vicepreședinți aleși din rândul Organizației de femei: Ecaterina Andronescu, Corina Crețu, Rovana Plumb, Olguța Vasilescu, Gabriela Firea.

Vicepreședinții regionali sunt: Gheorghe Nichita, Marian Oprișan, Mircea Cosma, Paul Stănescu, Ion Mocioalcă, Ioan Rus, Mircea Dușa și Robert Negoiță

Pentru funcțiile de vicepreședinții la nivel național au fost votați: Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlățean, Dan Nica, Eugen Bejenariu, Constantin Niță, Dan Șova, Ion Călinoiu.

Update: S-a încheiat votul la Congresul PSD.

Update: Votul electronic a fost întrerupt timp de 15 minute, pentru că nu erau suficiente cartele de vot, potrivit realitatea.net. PSD este primul partid din România care folosește votul electronic la alegerile interne.

Update: Ion Iliescu a fost propus, sâmbătă, de către preşedintele PSD, Victor Ponta, pentru a ocupa funcţia de preşedinte de onoare al partidului, el fiind votat cu unanimitate de voturi de către Congresul reunit la Sala Palatului.

"Avem o prevedere în statut şi îmi revine mie plăcerea ca, de fiecare dată - şi sper că mult timp de acum încolo, să propun desemnarea preşedintelui de onoare al partidului în persoana lui Ion Iliescu. O să punem în statut - Iliescu preşedinte de onoare", a spus Ponta, în faţa Congresului.

Update: Delegații prezenți la Congresul PSD votează prin sistem electronic pentru funcția de președinte PSD, președinte executiv, 8 vicepreședinti regionali, 8 vicepreședinti la nivel național și 5 vicepreședinti aleși din rândul organizației de femei.

Update: Secretarul general al PSD Liviu Dragnea a prezentat rezoluția pentru regionalizare și descentralizare prin care PSD se angajează ca până la sfârșitul lui 2013 proiectul regionalizării să fie îndeplinit, votată în unanimitate. S-a votat și rezoluția privind revizuirea Constituției, precum și cea privind fuziunea cu UNPR.

Update: Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Sala Palatului, că de luni social-democraţii trebuie să se considere în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 2014, precizând că la acest scrutin PSD nu se va mai afla sub "umbrela" USL.

"De luni începem campania pentru alegerile europarlamentare pentru că în mai 2014 nu vom mai avea umbrela USL. Veţi putea demonstra în fiecare organizaţie (...) care este capacitatea noastră de mobilizare, sprijinul pe care PSD îl are şi mă bazez foarte mult pe dvs", a afirmat Victor Ponta, punctând că social-democraţii trebuie să trateze cu seriozitate alegerile europarlamentare pentru ca grupul social-democrat să fie o delegaţie extrem de importantă în PE.

"De luni vă consideraţi în campanie pentru Parlamentul European", a conchis Ponta.

"Faptul că suntem cel mai mare și cel mai puternic partid sună foarte bine, ne dă o satisfacție extraordinară, dar în același timp pune și principala responsabilitate pe umerii noștri. Eu trebuie să construiesc împreună cu dumneavoastră noul proiect pentru România, trebuie să vă conving în primul rând pe dumneavoastră să mă susțineți, după care noi toți să-i convingem pe restul românilor că proiectul nostru politic nu se oprește doar la schimbarea regimului Băsescu. (...) Eu nu sunt atât de vechi în partid cum sunteți majoritatea celor prezenți", a mai spus Victor Ponta.

Acesta a continuat: "Am intrat în 2001 în PSD, un partid temut, criticat, detestat de mulți, dar respectat de absolut toată lumea și respectul pentru PSD era elementul care dădea cu adevărat putere acestui partid. Am preluat conducerea spunându-vă că vreau să ne recâștigăm încrederea, respectul în fața adversarilor și a românilor. Marea victorie e că azi PSD e din nou respectat, admirat și luat ca model de toate forțele politice din România, de toți colegii noștri europeni, un partid pe care nimeni nu poate să-l ignore, cum ați văzut și ieri, și cu care toată lumea vrea să fie prieten", a mai declarat liderul PSD.

...

Update: Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu: "Vreau să vă salut cortical și cordial, asigurându-vâ de respectul și prietenia mea. Știm cu toții potențialul de calitate al oamenilor, indiferent de vârstă, pe care îl are PSD. PSD este din nou acolo unde merită. Mă bucur să văd în jur un PSD puternic, care își bazează forța pe experiență și tinerețe. Nu cred, așa cum vor unii, într-o Românie neagră, fără putere, fără suflet, îngenuncheată, dezbinată, otravită și umilită. Nu mai avem timp de pierdut, România nu-și poate permite așa ceva. Prea mult această țara a stat pe loc. Prea mulți ani am fost dominați cu cinism de interesul individual sau de grup. Oamenii s-au săturat de scandal, de intrigi, de șmecherii politice, de demagogie ieftină, certuri, blocaje, stagnări și nerealizări.  Oamenii s-au săturat de sărăcie, de nesiguranță zilei de mâine, putere de cumpărare redusă. Toți avem nevoie de o schimbare, de o renaștere națională, de un nou început. PSD e un partid care a rămas aproape de oameni, oamenii au înțeles asta și îl sprijină mai mult decăt oricând.

Primarul General al Capitalei a mai spus că are “convingerea” că “Victor Ponta, ceilalți prieteni din conducerea partidului, vor face în așa fel încât să nu ratăm și să vorbim mulți ani înainte despre dezvoltarea și despre respectul pe care România le-a câștigat în UE. Am convingerea că știți și puteți ca oameni și forță politică să redați România cetățenilor ei. Ne dorim cu toții o Românie dinamică și vie, o Românie pozitivă, o Românie a noastră, în care fiecare cetățean e protejat de lege. Nu avem voie să dezamăgim, pentru că un eșec ar fi dramatic pentru democrația din România. Este momentul și șansa noastră împreună de a schimba România în bine. Am încredere într-un partid în care am intrat de bunăvoie și am ieșit de nevoie și că indiferent de ceea ce vor unii să transmită, eu am rămas același".

Update: Invitat la Congresul PSD, preşedintele PES, Serghei Stanişev, a declarat sâmbătă, că Victor Ponta a devenit premier după cinci ani de politici "conservatoare şi austere" şi a găsit o moştenire "devastatoare pentru români".

"Victor Ponta a devenit premier după cinci ani de politici conservatoare şi austere. Şi această moştenire pe care aţi primit-o dumneavoastră este devastatoare, este mai ales devastatoare pentru români şi pentru standardul lor de viaţă. (...) Aş vrea să ştiţi că problemele cu care vă confruntaţi acum sunt similare cu provocările cu care au fost confruntaţi alţi socialişti europeni. Adevărul este că de cinci ani, de când aripa conservatoare are acest motto: bogaţii vor deveni şi mai bogaţi, austeritatea şi-a spus cuvântul în Europa. Noi socialiştii democraţi europeni respingem o astfel de abordare. Noi nu acceptăm ca această criză să fie plătită de oamenii obişnuiţi din UE. Nu putem schimba această stare decât dacă lucrăm împreună, pentru că nicio ţară sau niciun partid de unul singur nu pot obţine această schimbare. Pentru noi Europa este o uniune a valorilor, pentru noi Europa este o uniune care dă o şansă fiecărui cetăţean la o viaţă plină de demnitate. Pentru noi UE se bazează pe valori sociale şi o creştere socială trebuie să meargă mână în mână cu una economică. Pentru noi UE este o uniune a naţiunilor democrate", a spus Stanişev, citează Agerpres.

Potrivit președintelui PES, democraţia pentru conservatori presupune control, în timp ce pentru social-democraţi înseamnă libertate. "Aţi fost în Opoziţie mulţi ani. A fost greu pentru dumneavoastră, fiecare aţi suferit în timp ce preşedintele Băsescu domina şi controla ţara. (...) Trebuie să ştiţi, peste tot în Europa, conservatorii şi aripa dreaptă urmează aceeaşi politică a controlului şi a monopolului politic. Acelaşi lucru se întâmplă şi în ţara din care vin eu. Este vorba de acelaşi tip de indivizi care sunt dispuşi să falsifice alegerile şi să controleze rezultatele, care vor să controleze până şi vieţile private ale tuturor. Dumneavoastră aţi reuşit să produceţi schimbarea datorită lui Victor Ponta şi echipei puternice pe care o aveţi", a spus liderul PES.

Serghei Stanişev este încrezător în victoria social-democraţilor la europenele din 2014. "Noi vom produce o schimbare şi în ţara mea şi, ceea ce este şi mai important, în anul 2014 vom produce o schimbare şi la nivel european. În ultimul an au avut loc o serie de victorii în sânul familiei noastre în ceea ce priveşte alegerile naţionale. Am câştigat în Franţa, în România, Lituania şi atunci prestaţia noastră este mult mai bună acum. Anul acesta vor avea loc alegeri în Germania şi Austria care sunt, de asemenea, foarte importante, iar la anul, împreună, vom construi o campanie europeană foarte puternică pentru că noi social-democraţii trebuie să câştigăm alegerile europene", a susţinut liderul PES.

"Trebuie să luăm înapoi Europa din mâinile birocraţilor de la Bruxelles şi din mâinile conservatorilor naţionalişti care schimbă soarta Europei", a mai afirmat Stanişev.

...

Potrivit Hotnews, lupta cea mai strânsă se poartă pentru funcția de vicepreședinte al regiunii Sud Est, unde principalii adversari sunt Marian Oprișan și Nicușor Constantinescu, liderul PSD Constanța, care recent a pierdut și șefia Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR).

Potrivit programului, președintele PSD, Victor Ponta, va prezenta programul politic al formatiunii pentru perioada 2013 - 2016 iar la lucrari vor fi invitati de onoare presedintele PES, Serghei Stanisev, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Potrivit noului statut, adoptat în prima zi a Congresului, PSD are 21 de vicepreședinti, din care opt aleși la nivelul regiunilor de dezvoltare, opt la nivel național și cinci din cadrul Organizației de femei a PSD.

Printre candidații la funcțiile de vicepreședinți, potrivit surselor social-democrate, se numără miniștrii Nicolae Bănicioiu, Dan Șova, Marian Oprișan, Titus Corlățean, Constantin Niță, precum și Ion Călinoiu (șeful CJ Gorj).

Iată lista oficială cu candidații la funcțiile din PSD:

Pentru funcția de Președinte al PSD: PONTA VICTOR-VIOREL

Pentru funcția de Președinte Executiv: DRAGNEA LIVIU-NICOLAE

Pentru cele opt funcții de Vicepreședinte la nivel național:

1. BANICIOIU NICOLAE

2. BEJENARIU EUGEN

3. BUNEA STANCU GHEORGHE

4. CALINOIU ION

5. CALEA ION

6. CORLATEAN TITUS

7. DUICU ADRIAN IOAN

8. NICA DAN

9. NITA CONSTANTIN

10. PRIOTEASA ION

11. RIZEA CRISTIAN

12. SOVA DAN COMAN

13. VANGHELIE MARIAN DANIEL

Pentru funcția de Vicepreședinte pe regiuni de dezvoltare

1. Regiunea Nord - Est (BC, BT, IS, NT, SV, VS)

NICHITA GHEORGHE

2. Regiunea Sud - Est (BR, BZ, CT, GL, VN, TL)

1. BOSCODEALA CONSTANTIN OCTAVIAN

2. CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL

3. OPRISAN MARIAN

3. Regiunea Sud (AG, CL, DB, GR, IL, PH, TR)

1. CIUPERCA VASILE SILVIAN

2. COSMA MIRCEA

3. TUTUIANU ADRIAN

4. Regiunea Sud - Vest (DJ, GJ, MH, OT, VL)

STANESCU PAUL

5. Regiunea Vest (AR, CS, HD, TM)

1. BOJIN TITU VALERIU

2. MOCIOALCA ION

6. Regiunea Nord - Vest (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ)

RUS IOAN

7. Regiunea Centru (AB, BV, CV, HR, MS, SB)

DUSA MIRCEA

8. Regiunea Bucuresti - Ilfov (B, IF)

NEGOITA ROBERT SORIN

V. Pentru funcția de Vicepreședinte - 5 Vicepreședinți alese din rândul Organizației de femei

1. ANDRONESCU ECATERINA

2. CRETU CORINA

3. FIREA GABRIELA

4. PLUMB ROVANA

5. VASILESCU LIA-OLGUTA

La Congresul extraordinar al PSD, organizat vineri și sâmbătă la Sala Palatului, aproximativ 5.000 de delegaţi din întreaga ţară s-au reunit pentru alegerea unei noi conduceri a formaţiunii, precum şi pentru modificarea Statutului PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel